Делегація Православної церкви України повернулася з першого закордонного відрядження.

Семеро священиків з офіційним візитом відвідали Афон, ідеться в сюжеті ТСН. Додому вони повернулися позавчора, але все ще під враженням від поїздки на Святу Гору, де майже всі побували вперше в житті. За чотири доби українці встигли відвідати 16 монастирів, у двох із них співслужили із грецькими монахами літургію.

"Ніхто не закривав перед нами ніяких воріт. І за нами теж", - спростовує міфи російської пропаганди отець Валерій. Це стосується візиту до Пантелеймонівського монастиря. Як і весь Афон, де-юре він перебуває під юрисдикцією Константинополя, але де-факто контролюється Москвою. У день візиту туди українців у російській пресі з’явилася інформація, що делегацію ПЦУ в цей монастир не пустили. Священики це спростовують – біля святинь вони були.

Читайте такожПроцес триває: до ПЦУ перейшло вже понад 300 парафій колишньої УПЦ МП

"Нам не дозволили підійти і поклонитися до мощей Пантелеймона цілителя. Він сказав, що їх вже виносили ранком і вже все. Але ми були там", - пояснюють члени делегації.

На плітки росіян вони не ображаються, бо священиків переповнюють враження та радість: "Нарешті ніхто тебе не цькує! Нарешті ніхто не каже, що ти неканонічний, неблагодатний, ніхто тебе не допустить до престолу. Це вже все в минулому".

Паломники зізнаються, що після років ізоляції їм не терпиться їздити світом, і вже набудували планів на майбутнє. Однак офіційні візити продовжать уже тоді, коли помісні церкви залагодять формальності, офіційно визнають українську церкву і запросять її представників до себе.