Кириленко хочет перенимать опыт Польши / УНИАН

Як повідомили в прес-службі Міністерства культури, про це віце-прем'єр, міністр культури В'ячеслав Кириленко заявив в інтерв'ю Польському агентству преси, яке цитує "Газета Виборча".

Читайте такожУ Києві відкрилася виставка до Дня пам'яті жертв Голокосту

Він вважає, що необхідно відокремити російську культуру від російського імперіалізму. "Ми поважаємо творців російської культури, російська культура і мова в Україні присутні. У Києві працює і фінансується російський драматичний театр, у нас є російські музеї", - сказав В'ячеслав Кириленко.

Відео дня

Він також зазначив, що роль польської культури в Україні величезна, і це можна побачити в основному в західній Україні, де історія двох народів переплітається і взаємно доповнюється найбільше. "Ми здійснюємо спільні проекти з поляками і разом ми працюємо, щоб захистити культурну спадщину", - сказав В'ячеслав Кириленко.

Відповідаючи на питання про те, чи цікавий Україні польський досвід у декомунізації суспільства, міністр зазначив, що у Польщі закон про люстрацію був прийнятий давно, а в Україні це відбулося тільки в кінці минулого року. "Ми хочемо дерадянізації громадського простору, яка почалася в грудні 2013 року, коли в Києві був повалений пам'ятник Леніну. В Україні розпочався ленинопад, який триває й досі", - сказав він. За словами В'ячеслава Кириленка, з символами радянської епохи сьогодні асоціюється російська політика. "Після Революції гідності, в результаті агресії проти нашої країни, українці, нарешті, зрозуміли, що небезпеки російського імперіалізму сьогодні живі", - сказав В'ячеслав Кириленко.

Крім того, він зазначив, що Україні буде корисний польський досвід реформування і фінансування культури.