22 березня 2018 року Рада надала згоду на притягнення Савченко до кримінальної відповідальності \ УНІАН

Сьогодні розпочалося підготовче засідання колегії суддів Солом’янського районного суду Києва у справі екс-керівника Центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимира Рубана і народного депутата України Надії Савченко.

Читайте такожСправу Савченко й Рубана повернули до Києва

Як передає кореспондент УНІАН, на початку засідання Савченко попросила суд надати можливість ознайомитися з матеріалами авторозподіду справ, яким було визначено колегію суддів, які розглядатимуть справу з обвинувачення її та Рубана у теракті та низці інших злочинів.

Відео дня

Після цього суд оголосив 15- хвилинну перерву.

Як повідомляв УНІАН, Савченко і Рубана, якого 8 березня 2018 року затримали на лінії розмежування з арсеналом зброї, підозрюють у підготовці терактів і державного перевороту. За даними слідства, вони планували обстріляти будинки в урядовому кварталі Києва та вбити керівництво держави, а також захопити будівлю Верховної Ради. Савченко інкримінують вчинення кримінальних правопорушень, передбачених сімома статтями Кримінального кодексу України, Рубану – трьома. Також правоохоронці задокументували факт перевезення Савченко та Рубаном у листопаді 2017 року зброї з окупованої на підконтрольну Україні територію для вчинення терактів.

22 березня 2018 року Верховна Рада надала згоду на притягнення Савченко до кримінальної відповідальності, затримання та взяття під варту, її та Рубана тримають під арештом.

2 серпня генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що досудове розслідування у кримінальному провадженні проти Рубана і Савченко завершено.

11 лютого 2019 року колегія суддів Касаційного кримінального суду у складі Верховного суду України постановила, що справу Савченко-Рубана розглядатиме Чернігівський районний суд.

14 лютого Чернігівський районний суд задовольнив заяву судді Світлани Меженнікової про самовідвід. Суддя оголосила самовідвід через відсутність доступу до документів із державною таємницею. Її клопотання було задоволено. Через автоматизовану систему судового документообігу було обрано колегію суддів. Під час підготовчого судового засідання Чернігівського районного суду у даній справі було задоволено клопотання сторони захисту про відвід усього складу суду у зв’язку з недостатньою кількістю суддів Чернігівського районного суду, які мають допуск до державної таємниці.