З Києва буде призвано 780 юнаків / фото УНІАН

У Генеральному штабі Збройних сил України впевнені, що план весняно-літнього призову на строкову військову службу буде виконано на 100%.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив начальник відділу комплектування та призову — заступник начальника управління призову та комплектування Головного управління персоналу Генштабу Збройних сил Валерій Дендебера.

Він нагадав, що упродовж квітня-червня на строкову військову службу планується призвати 18 тис. 752 юнаків. З них до лав Збройних сил - 9 тис., Нацгвардії — 5 тис. 152 особи, Держприкордонслужби — 4 тис., до Державної спеціальної служби транспорту — 600 осіб.

Відео дня

Зокрема, з Києва буде призвано 780 юнаків.

Читайте такожУ Міноборони тестують нову форму для ЗСУ (фото)

За словами Дендебера, робота призовних комісій розпочалася 1 квітня та триватиме до 30 червня. Відправка команд молодого поповнення розпочнеться з 8 квітня та завершиться 27 червня.

Також він повідомив, що на призовну кампанію з держбюджету виділено 72,6 млн грн. З них для ЗСУ — 39,7 млн грн, для Нацгвардії — 22,7 млн грн, для Держприкордонслужби — 17,6 млн грн, для Держспецслужби транспорту — 2,6 млн грн.

Крім того, Дендебера поінформував про соціальні гарантії військовослужбовців строкової служби. За його словами, перед відправленням до військових частин призовники отримають разову допомогу у розмірі двох мінімальних зарплат (7 тис. 600 грн - УНІАН). А при звільненні такі військовослужбовці отримають вихідну грошову допомогу у розмірі восьми посадових окладів залежно від звання та посади.

Для військовослужбовців з числа дітей-сиріт та тих, хто позбавлений батьківського піклування ця сума становитиме по 12 посадових окладів.

Крім того, впродовж несення служби строковики щомісяця отримуватимуть по близько 350 грн на особисті потреби в залежності від військової посади та звання.

За словами Дендебери, у Генштабі впевнені, що план весняно-літнього призову на строкову службу буде виконано на 100%.

“Прогнози у нас оптимістичні. У нас на обліку перебуває понад мільйон призовного ресурсу. І лише один з 8-12 призовників не з’являється за викликом до військкомату”, - сказав він.

Крім того, Дендебера нагадав, що проблеми з осіннім призовом у столиці, про які в листопаді минулого року говорив київський військовий комісар, вдалося вирішити, і 15 грудня минулого року призов було завершено.

«15 грудня було завершено відправлення юнаків у місце несення служби на 100%. Тобто, 17 тисяч 690 юнаків були відправлені до місць несення служби», - повідомив він.

Водночас Дендебера запевнив, що військкомати не залучатимуть поліцію до вручення повісток призовникам.

“Заходи, які пов’язані з розшуком, затриманням, доставкою тих, хто порушує норми закону і ухиляється від проходження строкової військової служби, покладені на Нацполіцію. І така процедура відбувається відповідно до рішень призовних комісій, де головами працюють заступники голови державних адміністрацій, а не військові. Функція представника військового комісаріату — ідентифікація таких порушників”, - сказав Дендебера.

Як повідомляв УНІАН, з 1 квітня в Україні, згідно з указом президента від 30 січня 2019 року, розпочався призов громадян на строкову військову службу.

Згідно з документом, передбачається призвати на строкову військову службу придатних за станом здоров'я до військової служби громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.