У анексованому Криму блокують доступ до українських сайтів / фото УНІАН

Окупанти в анексованому Криму масово блокують українські сайти, серед них 12 інформаційних ресурсів і дві соцмережі.

Про це свідчать дані моніторингу Кримської правозахисної групи, проведеного в лютому-березні цього року.

Читайте такожУ Криму усіх затриманих кримськотатарських активістів заарештували до 15 травня

Відео дня

Правоохоронці перевірили доступність 34 українських сайтів з 10 різних кримських провайдерів в дев'яти населених пунктах півострова. Моніторинг показав, що 12 сайтів  із загального списку блокують всі 10 провайдерів.

Сама "гостра" ситуація спостерігається в Сімферополі. Місцевий провайдер "Мечта" блокує 31сайт з 34, що беруть участь у моніторингу.

Відзначається, що всього кілька сайтів заблоковані з посиланням на вимоги Роскомнагляду. В основному, з сайтами не встановлюється з'єднання або на екрані з'являється напис "Помилка 403". При цьому провайдери в Криму блокують навіть ті сайти, які не внесені в реєстр заборонених в Росії, оскільки у законодавстві РФ немає підстав для обмеження доступу до таких ресурсів.

Читайте такожВ окупованому Криму не залишилось жодної школи з українською мовою навчання - правозахисники

"Блокування українських ЗМІ в Криму, у поєднані з розпалюванням ненависті до українців, дають можливість більш ефективно впливати на свідомість молодих людей призовного віку. При цьому мілітаризація свідомості, розпалювання ненависті і блокування альтернативних джерел інформації використовуються РФ для вчинення військового злочину — призову жителів Криму до армії держави-окупанта, а також для пропаганди добровільного вступу до армії держави-окупанта. Необґрунтоване обмеження доступу до інформації є грубим порушенням фундаментальних прав людини", - зазначають правозахисники.

Як повідомляв УНІАН, у Меджлісі кримськотатарського народу заявили, що російська влада розраховує на повторний "референдум" про статус окупованого Криму, який, на думку РФ, допоможе остаточно "узаконити" анексію українського півострова. Саме тому відбувається інтенсивне заселення Криму росіянами паралельно з вимушеним від'їздом звідти українців і кримських татар.