Олег Сенцов / фото REUTERS

Мін'юст Росії відкинув звинувачення українського політув'язненого режисер Олега Сенцова у тортурах при його затриманні в 2014 році.

У відповіді відомства Європейському суду з прав людини (ЄСПЛ), де розглядається скарга Сенцова, йдеться, що зафіксовані гематоми на тілі українця мають «альтернативне походження», повідомляє Meduza.

У своєму зверненні до ЄСПЛ Сенцов писав, що російська влада порушила ст. 3 (заборона тортур) та ст. 5 (право на свободу і безпеку) Конвенції по захист прав людини і основних свобод.

Відео дня

Читайте такожАдвокат відвідала Сенцова в російській колонії

Правоохоронці РФ нібито провели ретельну перевірку заяви Сенцова і не знайшли підстав для порушення кримінальної справи.

У відповіді ЄСПЛ Мін'юст також зазначив, що справу режисера розглядав «суд, створений на підставі закону», а вирок не був заснований на свідченнях, отриманих під тиском.

У серпні 2015 року російський суд засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням в організації терактів у анексованому РФ Криму. Він свою провину не визнає, а 14 травня 2018 року почав голодувати. Активіст голодував 145 днів і вимагав, щоб влада Росії звільнили 64 українських політв'язнів.

Росія відповіла на питання Європейського суду за скаргою Сенцова. Він вимагає €12 тисяч компенсації.