Експерт оцінив загрози відкликання томосу через конфлікт у ПЦУ / фото УНІАН

Якщо діяльність Православної церкви України не буде відповідати статуту, то у неї можуть виникнути проблеми, однак забирати в неї томос Константинополь відразу ж не стане.

Читайте такожМи не задоволені статусом митрополії — Філарет

Таку думку висловив «Главреду» релігієзнавець Руслан Халіков, коментуючи інформацію про конфлікт між Філаретом та Єпіфанієм.

Відео дня

"Розмови про те, щоб відібрати у нас томос, ходять з січня місяця. Але це складно уявити собі практично – приїде делегація з Константинополя і відвезе документ? Якщо діяльність Православної церкви України не буде відповідати статуту, або вони його перепишуть, як вже неодноразово висловлювався патріарх Філарет, тоді можуть виникнути проблеми", - зазначив Халіков.

Експерт уточнив, що наразі з православних церков ПЦУ визнає лише Константинопольський патріархат

"І якщо він перестане визнавати, то це буде неприємно. Але я думаю, це настільки крайня міра. Якщо вони вирішать, що не так усе іде, як планувалося, спочатку буде кілька попереджень. Це буде не перша і не друга сходинка. А якщо буде загроза такого негативного ставлення від Константинополя через певні дуже серйозні порушення передусім Статуту, то спочатку у будь-якому випадку будуть попередження. І тоді можна буде говорити про загрозу. А відразу приїхати і забрати томос – такого не буде", - підкреслив Халіков.

За словами експерта, конфлікти між священиками є, і цього не приховати. Але церква намагається вирішити їх своїми силами.

"Наприклад, від самого початку був конфлікт з митрополитом Луцьким Михайлом. Але на Великдень його послали за благодатним вогнем в Єрусалим. Навіть якщо це не свідчення того, що всі конфлікти вирішились, то в будь-якому випадку це знак – там намагаються налагодити спільну мову. Велике питання в тому, що є Митрополія. І є окремо існуючий Київський патріархат, принаймні з точки зору його діячів. І це, звичайно, багатьом не подобається. Але те, що так буде, було ясно й до Собору. Навряд греки не розуміли, що патріарх Філарет не відмовиться від своїх амбіцій хоча б до титулу", - сказав релігієзнавець.

Нагадаємо, 14 травня Православна Церква вшановує пам'ять священномученика Макарія, митрополита Київського. З цієї нагоди Філарет запрошує архієреїв ПЦУ взяти участь в "урочистому молитовному спілкуванні" і розсилає спеціальні листи. При цьому ці листи надруковані на бланках Київського патріархату, який у грудні 2018 року був розпущений особисто Філаретом, повідомляє журналістка Соня Кошкіна. Вона також зазначає, що предстоятель Православної церкви митрополит Епіфаній запрошення на свято не отримав.

"Слід вважати, Філарет його у Володимирському бачити не хоче. Не те, щоб Епіфаній сильно засмутився, у нього на вівторок інші плани - візит на Донбас. Але, погодьтеся, ненормальна ситуація. Яка розкрила серйозний конфлікт між Філаретом і Епіфанієм. Точніше сказати: між Філаретом та іншим світом. Оскільки Епіфаній на адресу Філарета кривого слова не сказав, підступів і поготів не будує", - зазначає журналістка.

За словами Кошкіної, Філарет останнім часом "вставляє палиці в колеса новоствореній ПЦУ": від блокування фінансових надходжень до спроби скликати Помісний собор, щоб переглянути Статут ПЦУ. А це, зазначає журналістка, загрожує Україні відкликанням Томосу.