Почесний патріарх ПЦУ Філарет / REUTERS

Активісти закликали почесного патріарха Православної церкви України Філарета та предстоятеля ПЦУ, митрополита Київської і всієї України Епіфанія до порозуміння та єдності.

Як передає кореспондент УНІАН, у Києві на вулиці Пушкінській, біля резиденції патріарха Філарета відбулась акція членів громадської організації “Корпус захисників Революції Гідності”.

Читайте такожРелігієзнавець попередив про небезпеку втрати Томосу через амбіції Філарета

Відео дня

Учасники акції тримали в руках плакати: “Закликаємо до єдності!”, “Єдина православна церква — єдина Україна”, “Православна церква України – основа національної безпеки”.

Вони зачитали листа, в якому закликали священнослужителів до порозуміння та єдності.

“Останнім часом ми отримуємо тривожні новини про намагання “відновити” Київську патріархію та скликання окремих зборів для зміни статуту новоствореної Православної церкви України.

Наголошуємо, що розбрат у нарешті утвореній соборній православній українській церкві становить загрозу національній безпеці та стане найкращим подарунком Кремлю. Мільйони українських вірян можуть стати заручниками непорозумінь найвищого духівництва Української держави. Тому сьогодні ми закликаємо усіх церковних представників до порозуміння та єдності заради збереження Православної церкви України”, - сказано у листі.

Учасники акції намагалися передати листа до резиденції, однак до них ніхто не вийшов.

Учасниця акції Олеся Горяйнова зауважила, що цей лист буде відправлений Філарету електронною та звичайною поштою.

Також Горяйнова зазначила, що вона та її громадська організація не мають наміру давати оцінку тому, що відбуваються у стосунках між патріархом Філаретом та митрополитом Епіфанієм, а лише закликають двох очільників церкви до порозуміння.

“Ми просимо і почесного патріарха Філарета, і митрополита Епіфанія до того, щоб вони порозумілися, проявили єдність, тому що зараз непростий для України час, і внутрішній розбрат може зіграти на руку ворогу. Ми прийшли без вимог, а з простим проханням”, - сказала вона.