Філарет стверджує, що, як і предстоятель ПЦУ, може скликати собор \ фото УНІАН

Почесний патріарх Філарет допускає розкол в новоствореній Православній церкві України (ПЦУ) і стверджує, що має повноваження скликати собор.

Читайте такожФіларет хоче відновити УПЦ КП та очолити її - ЗМІ

Про це він повідомив в коментарі ТСН. За словами Філарета, з моменту створення ПЦУ його спілкування з митрополитом Епіфанієм відбулося не більше п'яти разів. "Хіба це спілкування? Коли кожен день потрібно управляти церквою. Тому спілкування немає. Через те, що немає спілкування - а воно повинно бути - церква розділилася тому зараз моє завдання, як патріарха, зберегти українську церкву", - заявив він.

Відео дня

Разом з тим він стверджує, що, як і предстоятель ПЦУ, може скликати собор.

На питання, чи допускає він поділ ПЦУ, почесний патріарх Філарет заявив: "Допускаю. Але ми створимо єдину церкву".

Крім цього, Філарет підкреслив, що Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП) не ліквідована. "Він (Київський патріархат - ред.) є. Його не потрібно повертати. Він існує. Є патріарх? Якщо є патріарх, значить, є і патріархат. Є Київська патріархія. Тому повертати патріархат не потрібно. Він є і повинен бути ... І буде патріархат. Причому не буде невизнаним. Прийде час, коли буде визнаним", - сказав Філарет.

Між тим, Мінкульт зазначив, що заяви про нібито відновлення діяльності в Україні такого релігійного об’єднання як УПЦ КП є такими, що не відповідають дійсності.

Раніше ЗМІ оприлюднили інформацію, що між почесним патріархом Філаретом і митрополитом Епіфанієм існують великі непорозуміння і навіть серйозний конфлікт. Зокрема, Філарет начебто бажає  відновити структуру ліквідованої УПЦ КП та свій вплив на церкву, тоді як оточення митрополита Епіфанія схильне підтримувати "грецький устрій" ПЦУ, запропонований Фанаром.

На 14 травня Філарет запросив архієреїв ПЦУ на традиційне для УПЦ КП молитовне святкування на честь священномученика Макарія до Києва у Володимирський собор. Запрошення були надіслані на бланках УПЦ КП і підписані патріархом Київським і Всієї Руси-України Філаретом. Крім того, почесний патріарх відмовився визнавати УПЦ КП ліквідованою унаслідок створення ПЦУ.

Як повідомляв УНІАН, православна церква України була створена на об'єднавчому соборі у Софії Київській 15 грудня 2018 року, її предстоятелем був обраний митрополит Епіфаній.

Томос, який підтверджує автокефалію, був вручений Епіфанію патріархом Варфоломієм у Константинополі 6 січня 2019 року. 

Нова церква отримала статус митрополії, проти чого виступав почесний патріарх Філарет.