Дніпропетровську область збираються перейменувати / фото vesti.dp.ua

Комітет Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя рекомендував парламенту попередньо схвалити два законопроекти про внесення змін до Конституції щодо перейменування Кіровоградської та Дніпропетровської областей.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення було ухвалено не засіданні комітету.

Як повідомляв УНІАН, 20 листопада 2018 року Верховна Рада направила до Конституційного суду для отримання висновку щодо відповідності вимогам статей 157 і 158 Основного закону законопроект "Про внесення змін до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Кіровоградської області)" (№8380).

Відео дня

Один із авторів законодавчої ініціативи, народний депутат від "Народного фронту" Леонід Ємець пояснив, що перейменування пропонується здійснити відповідно до того, як було перейменовано Кіровоград - на Кропивницький. 14 липня 2016 року Верховна Рада перейменувала Кіровоград на Кропивницький.

5 лютого 2019 року КСУ визнав конституційним законопроект про перейменування Кіровоградської області в Кропивницьку.

Читайте такожКСУ оприлюднив висновок щодо перейменування Дніпропетровської області на Січеславську

7 лютого Верховна Рада направила до Конституційного суду депутатський законопроект про внесення змін до ст. 133 Конституції (щодо перейменування Дніпропетровської області) (№ 9310-1).

У пояснювальній записці до законопроекту, авторами якого є понад 160 народних депутатів, йдеться, що територія нинішньої Дніпропетровської області "нерозривно пов'язана з історією українського козацтва та його адміністративно-військових центрів - Січей". "Січеслав є другою неофіційною назвою Дніпра, другою за рейтингом симпатій городян", - йдеться у тексті.

Депутати заявляють, що запропонована ними назва області "відповідає світовій і вітчизняній практиці топонімічної номінації, найповніше відображає історично-географічні та соціально-культурні особливості краю".

Водночас депутати не підтримали направлення до КСУ президентського законопроекту про перейменування області у Дніпровську.

Як відомо, назви областей, на відміну від назв обласних центрів, зафіксовані в Конституції, тому для їхньої зміни на виконання закону про декомунізацію необхідно внести відповідні зміни до Основного закону.