Кораблі зникли / фото ru.krymr.com

Українські військові катери "Нікополь" і "Бердянськ", а також буксир "Яни Капу", захоплені ФСБ Росії біля берегів окупованого Криму в листопаді 2018 року, зникли з акваторії стоянки суден "Генмол" у Керчі, де вони перебували останні місяці.

Читайте такожУ Росії чотирьом військовополоненим морякам провели психіатричну експертизу - адвокат

Українські кораблі перемістили в невідомому напрямку, передає "Крим.Реалії".

Напередодні журналісти сфотографували акваторію порту військової частини російської берегової охорони в центрі окупованої Керчі та виявили, що українські військові катери, що раніше перебували під маскувальною сіткою біля причальної стінки, відсутні.

Водночас, тут ще перебував буксир "Яни Капу", захоплений разом з військовими кораблями. Однак станом на наступний день, вранці 25 червня, буксир на стоянці суден "Генмол" також вже відсутній.

Український військовий буксир «Яни Капу» в Керчі, червень 2019 року / фото ru.krymr.com

У прес-службі прикордонного управління публічно не повідомляли про переміщення захоплених українських військових кораблів і буксира.

Українські військові кораблі під маскувальною сіткою в Керчі, лютий 2019 року / ru.krymr.com

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру "Яни Капу" і катерів "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з Одеси в Маріуполь. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили вогонь на ураження по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили у полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на термін до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим "судом" у Криму.