Бекірову потрібно спеціалізоване лікування / фото Радіо Свобода

Російські активісти звернулися до міністра охорони здоров'я Росії Вероніки Скворцової з проханням, щоб кримськотатарському активісту Едему Бекірову, якого утримують в сімферопольському СІЗО, надали необхідну медичну допомогу.

Про це активіст Костянтин Котов повідомив виданню "Крим.Реалії".

Читайте також"Суд" в окупованому Криму відмовився випустити із СІЗО тяжкохворого активіста Бекірова - ЗМІ

Відео дня

«Нам здалося, що в ситуації з Бекіровим допоможе саме МОЗ: вони, як фахівці, повинні розуміти, що йому потрібно спеціалізоване лікування. Та допомога, яка йому надається в СІЗО, - не допомагає», - сказав він.

Також активіст додав, що на сайті change.org було розміщено петицію, де лікар Ольга Мазурова закликає випустити із СІЗО Бекірова.

«Автор петиції - лікар і вона звертається до лікарів. Ще один адресат петиції - це Мін'юст. Саме Мін'юст повинен дозволити, щоб Бекіров отримав необхідну медичну допомогу. Думаємо, через деякий час подамо звернення й туди. Москальковій (уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова - УНІАН) вже звернення подавали кілька місяців тому: адекватної реакції не було», - сказав Котов.

У Міністерстві охорони здоров'я Росії поки не коментували звернення активістів.

Як повідомляв УНІАН, 12 грудня 2018 року російські силовики затримали Бекірова на адмінмежі з окупованим Кримом. Його обвинувачують у зберіганні, поширенні та транспортуванні більш як 10 кг тротилу та 190 бойових набоїв.

У Бекірова ампутована нога, він хворий на цукровий діабет, переніс інфаркт і операцію на серці. Дочка активіста не раз заявляла про погіршення стану його здоров'я.

6 червня підконтрольний Кремлю так званий "Київський райсуд Сімферополя" до 12 серпня продовжив арешт Бекірова.

Адвокат Іслям Веліляєв заявив, що тяжкохворий Бекіров може не витримати ще два місяці арешту.

11 червня Європейський суд із прав людини зобов'язав владу РФ негайно помістити Бекірова до лікарні.

12 червня ФСБ РФ завершила слідство у справі Бекірова. Він не визнав провину й повністю підтвердив свої показання, раніше надані в ході слідства, а також уточнив по годинах і по датах, з ким і де перебував у той час, коли він нібито "передавав вибухівку та боєприпаси".

25 червня адвокат Олексій Ладін повідомив, що Бекірова вивозили до лікарні імені Семашка в Сімферополі, де взяли аналізи крові внутрішньовенно і з пальця (для перевірки рівня цукру), а також до кардіоцентру на консультацію до кардіолога.

"Маніпуляції лікарів, за підсумками яких було складено висновок, зайняли 20-30 хвилин. Тобто, це чергове формальне вивезення до лікарні. За словами лікарів, цукор у нього був у нормі. Але Бекіров мені пояснив, що знижений цукор викликаний тим, що він практично перестав харчуватися в СІЗО, оскільки побоюється саме стрибка рівня цукру. Він мені так і каже: "Я боюся їсти, тому що цукор може підскочити, і ситуація може бути аж до коми", - повідомив Ладін.

Також адвокат зазначив, що кардіолог оцінив ступінь ризику його здоров'ю, як "дуже високий".