Ілюстрація REUTERS

Сьогодні по всьому світу проходять акції з нагоди дня народження українського режисера Олега Сенцова, якого незаконно утримують в російській колонії.

Список відповідних заходів на своїй сторінці у Facebook опублікувала голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Читайте такожЗеленський помилував політв’язня Кремля Литвинова

Відео дня

Так, в українських містах проведуть покази фільмів та читання творів Сенцова, флешмоби з написання листів політв'язням та різноманітні акції солідарності з нагоди дня народження режисера. Заходи відбудуться у Києві, Львові, Дніпрі, Ужгороді, Одесі, Запоріжжі, Чернівцях, Краматорську та інших містах.

Крім того, відповідні акції проведуть і за кордоном: у Лондоні, Люксембурзі, Мюнхені, Берліні, Ризі, Нью-Йорку, Любліні, Москві, Галіфаксі та ін.

Як повідомляв УНІАН, ФСБ РФ затримала Сенцова в Криму навесні 2014 року, потім його вивезли до Росії. В серпні 2015 року режисера засудили до 20 років ув'язнення за сфабрикованим звинуваченням в організації терактів і підпалів партійних офісів.

Сенцов відбуває строк у колонії "Білий ведмідь" на Ямалі. 14 травня 2018 року він оголосив голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів. На початку жовтня Сенцов припинив голодування. У своєму листі режисер зазначив, що, в разі продовження голодування, до нього через критичний стан застосували б примусове годування.

15 травня 2019 року адвокат Дмитро Дінзе заявив, що реабілітація Сенцова після голодування пройшла успішно.