Стан здоров'я Бекірова продовжує погіршуватися / скріншот - Facebook, телеканал ATR

У Міністерстві закордонних справ України закликають міжнародну спільноту звернути увагу на ситуацію з тяжкохворим активістом Едемом Бекіровим, якого незаконно заарештували і з грудня 2018 року тримають у Сімферопольському СІЗО.

Про це речник МЗС України Катерина Зеленко повідомила у мікроблозі Twitter.

Читайте також"Дорогу Бекіров не переживе": розгляд справи активіста перенесли за 120 кілометрів

Відео дня

"Тривожні новини надходять з окупованого Сімферополя, де недієздатний кримський татарин Едем Бекіров незаконно утримується. Його стан здоров'я продовжує погіршуватися. Ми наполегливо закликаємо міжнародну спільноту не закривати очі на порушення Росією прав людини", - наголосила Зеленко.

Як повідомляв УНІАН, 12 грудня 2018 року російські силовики затримали Бекірова на адмінкордоні з окупованим Кримом. Його звинувачують у зберіганні, поширенні і транспортуванні більш як 10 кг тротилу та 190 бойових патронів.

У Бекірова ампутовано ногу, він хворий на цукровий діабет, переніс інфаркт і операцію на серці. Донька активіста не раз заявляла про погіршення стану його здоров'я.

6 червня підконтрольний Кремлю так званий "Київський райсуд Сімферополя" до 12 серпня продовжив арешт Бекірова.

11 червня Європейський суд з прав людини зобов'язав владу РФ негайно помістити Бекірова в лікарню.

12 червня ФСБ РФ завершила слідство у справі Бекірова й висунуло обвинувачення.

10 липня ЄСПЛ ухвалив нове рішення, яким конкретизував своє попереднє рішення від 11 червня. Згідно з новою заявою ЄСПЛ, адресованою уряду Росії, незалежні і спеціалізовані лікарі мають провести обстеження та в підсумку підготувати окремі, докладні висновки щодо кожної з проблем зі здоров'ям у Бекірова. У висновках має бути вказано, чи є медична допомога, яку надають Бекірову, адекватною, а також чи підходить йому як запобіжний захід тримання у в'язниці.