Окупанти помістили трьох бранців до психлікарні / фото: ATR

Трьох фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" помістили до психіатричної лікарні в анексованому Росією Криму. 

Про це розповів  адвокат Едем Семедляєв, повідомляють "Крим.Реалії".

Читайте такожСША стурбовані останніми затриманнями окупантами кримських татар

Відео дня

Він уточнив, що "не потрапив у слідчий ізолятор до свого підзахисного" Арсена Абхаірова, тому пішов до психіатричної лікарні, оскільки нещодавно його ознайомлювали з постановою стаціонарної експертизи.

За словами адвоката, його підзахисний "відчуває себе нормально", однак наголошує, що "поміщення в психіатричну лікарню його принижує". Семедляєв розцінює це як "форму каральної психіатрії".

"Через те, що хлопці відмовляються співпрацювати зі слідством, а не зізнаються в інкримінованому їм злочині і не вважають себе терористами, вони зазнають такої форми тиску, як поміщення в психіатричну лікарню", - зазначив захисник.

Адвокат уточнив, що, крім Арсена Абхаірова, в психлікарні перебувають Рустем Емірусеінов та Ескендер Абдулганієв.

Федеральна служба виконання покарань Росії не коментує інформацію про поміщення фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" до психлікарні.

Як повідомляв УНІАН, 12 травня 2016 року в окупованому Бахчисараї російські силовики провели серію обшуків у будинках мусульман, кримських татар, а також у місцевому кафе. В результаті було затримано Абсеїтова, Меметова, Абільтарова і Мамутова. Їх обвинуватили в участі в діяльності організації "Хізб ут-Тахрір", яка визнана в Росії терористичною. В Україні діяльність "Хізб ут-Тахрір" не заборонена.

24 грудня 2018 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Донузасудив Мамутова до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з обмеженням волі на строк 1 рік 6 місяців, Абільтарова, Меметова і Абсеїтова - до 9 років колонії суворого режиму з обмеженням волі на строк 1 рік. Жоден з фігурантів своєї провини не визнав. Всі вказували на політично мотивований характер кримінальної справи.

11 липня Верховний суд РФ скоротив на три місяці строки ув'язнення фігурантам бахчисарайської справи "Хізб ут-Тахрір" Енверу Мамутову, Руслану Абільтарову, Ремзі Меметову і Зеврі Абсеїтову.