Одна з головних ідей – підтримка самих політв'язнів та їхніх родичів / УНІАН

У центрі Херсона правозахисники розмістили 121 стилізований капкан як нагадування про українських «в'язнів Кремля».

Як передає кореспондент УНІАН, організатори акції «В'язні Кремля» встановили на вулиці Суворова 121 стилізований капкан як нагадування про 97 політв'язнів, які перебувають у місцях позбавлення волі на території РФ і окупованих територіях України, і про 24-х військовополонених українських моряків.

УНІАН

Херсон - друге місто (перше - Одеса), де проводиться зазначена акція, організована Центром прав людини ZMINA, Кримської правозахисною групою, Українською Гельсінською спілкою з прав людини, Центром громадянських свобод, Крим-SOS, кампанією #SaveOlegSentsov і Об'єднанням родичів політв'язнів Кремля.

Відео дня

Як розповіла один з основних організаторів акції, координатор Крим-SOS Таміла Ташева, мета акції - привернення уваги громадськості до українських політичних в'язнів, яких утримує російська влада, зокрема й до кримських татар.

УНІАН

«Одна з головних ідей - підтримка самих політв'язнів і їхніх родичів, прояв солідарності. Багатьом може видатися, що пік викрадень і незаконних затримань вже минув. Але це не так. Цього року в Криму затримано активістів ініціативи «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва, Ремзі Бекірова, Османа Аріфмеметова, Нарімана Мемедемінова. Були й обшуки у кримських татар», - розповіла Ташева на прес-конференції, проведеній у Херсоні організаторами акції.Читайте такожКолишній політв'язень Стешенко про тортури ФСБ в Криму: топили у воді, душили пакетом і били струмом

У свою чергу представник президента України в Криму Антон Кориневич зазначив, що зараз окупований півострів - «сіра зона, територія безправ'я, де будь-який громадянин України не може відчувати себе в безпеці».

«На сьогодні близько 80% українських політв'язнів, які перебувають у місцях позбавлення волі на території РФ або в Криму, - кримські татари», - сказав Кориневич.

В акції також взяли участь родичі політв'язнів: Гульнара Бекірова, дружина кримськотатарського активіста Едема Бекірова, який уже 247 дні перебуває у СІЗО Сімферополя, і Людмила Шумкова - тітка екс-учасника «Правого сектору», учасника бойових дій на Донбасі Олександра Шумкова, викраденого на території України і засудженого в РФ до 4-х років позбавлення волі за «участь в екстремістських організаціях».

Родичі політв'язнів охарактеризували умови, в яких їх тримають у Росії і в Криму, як одну з форм тортур, а також розповіли, що зараз Об'єднання родичів політв'язнів Кремля добивається від державної влади України з офіційним визнанням членів їх сімей, які перебувають в катівнях, політв'язнями і призначення їм належної державної стипендії імені Левка Лук'яненка. Ця стипендія виплачується на період незаконного затримання, утримання і впродовж одного року після звільнення. Вона призначена активісту Володимиру Балуху, журналістам Миколі Семені і Роману Сущенку, режисерові Олегу Сенцову, заступникам голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову і Ахтему Чийгозу.