Добровольці були готові дійти до Європейського суду з прав людини / фото УНІАН

У Дніпрі п’ятеро бійців-добровольців отримали посвідчення учасника бойових дій (УБД) після того, як виграли суд.

Про це інформує Радіо Свобода з посиланням на коментар юриста "Правозахисної групи "Січ" Володимира Плетенка, який представляв інтереси вояків.

Зазначається, що екс-бійці Олександр Писаревський, Ігор Куликовський, Юрій Смола, Андрій Бук та Вадим Ткаліч довели в судах першої інстанції факт своєї участі в бойових діях упродовж 2014-2015 років у складі групи "Сармат" підрозділу "Січ" добровольчого українського корпусу "Правий сектор" та полку "Дніпро-1".

Відео дня

Читайте також«Паспорт добровольцю»: під Адміністрацією президента відбувся мітинг «Національного Корпусу»

Комісія з питань призначення УБД при МВС вже надала екс-бійцям відповідні посвідчення.

За словами Плетенка, бійці були готові дійти до Європейського суду з прав людини. Правозахисник пояснює, що для оформлення статусу добровольця треба було зібрати всі докази участі в бойових діях – довідки з добровольчих підрозділів, покази свідків тощо.  

"У випадку з цією п’ятіркою ми вирішили проблему швидше, ніж думали. Ми думали, що доведеться дійти аж до ЄСПЛ. Але в цьому випадку з рішеннями судів ми повторно звернулись до відомчої комісії МВС і бійці отримали посвідчення. Але треба розуміти, що якщо бійці якось залучались до участі в АТО силовими структурами, діяли в зоні АТО з дозволу МВС чи Міноборони, то довести їхню участь в бойових діях легше", – наголосив Плетенко.

Дніпропетровська обласна рада на регіональному рівні почала надавати відповідні посвідчення бійцям добровольчих батальйонів у 2016 році.  Визнання добровольцем на регіональному рівні не означає надання статусу учасника бойових дій.

Як повідомляв УНІАН, у 2019 році воїнів-добровольців Києва вперше забезпечать матеріальною підтримкою та пільгами, які Київська міська державна адміністрація надає учасникам бойових дій на Сході та членам їхніх сімей. Заступник голови КМДА із самоврядних повноважень Марина Хонда уточнила, що розмір вказаної допомоги складає 5 тис. грн на одну особу. Кошти перерахують на картку киянина.