31 грудня "суд" в Криму видворив з півострова блогера Гайворонського / Радіо Свобода

Депортований з окупованого Криму ялтинський блогер і журналіст Євген Гайворонський заявив, що російські силовики погрожували "кинути його в підвали "ДНР".

Про це блогер розповів в ефірі Радіо Крим.Реалії.

"Я потрапив до списку на видворення в Україну, підконтрольну Києву. При чому так вийшло, що люди, які цей список складали, вони особливо не знали, хто я і не знали планів кримських міліціонерів. Кримські міліціонери говорили мені, що будеш там гнити півроку, доведемо тебе до нелюдського стану. Потім ми тебе відправимо на Донбас, у підвали, тому що доводиться випускати Асєєва (звільнений у рамках обміну 29 грудня журналіст Станіслав Асєєв - УНІАН), і нам потрібні ще журналісти в обмінний фонд", - розповів блогер.

Відео дня

Читайте такожОкупанти на Донбасі обстріляли позиції ООС з гранатометів

Крім того, Гайворонський зазначив, що в Росії, куди його вивезли з Криму очікувати депортації, бойовики "ЛНР" погрожували його вбити "голими руками" по дорозі з РФ на Донбас.

Як повідомляв УНІАН, 22 жовтня російські силовики затримали ялтинського блогера, журналіста Гайворонського, того самого дня його було заарештовано на 15 діб за звинуваченням в ухиленні від лікування наркозалежності. Раніше Гайворонського вже затримували. Зокрема, за підозрою у вживанні наркотиків.

20 грудня так званий "Ялтинський міський суд" ухвалив примусово депортувати Гайворонського з окупованого Криму. "Суд" також постановив оштрафувати Гайворонського на 2 тисячі рублів.

На блогера було складено адмінпротокол за статтею 18.8 КоАП РФ "Порушення іноземним громадянином або особою без громадянства правил в'їзду до Російської Федерації або режиму перебування в Російській Федерації".

Гайворонський свою провину не визнав і послався на норми міжнародного права, згідно з якими Крим вважається окупованою територією України.

20 грудня підконтрольний Кремлю "Ялтинський міський суд" ухвалив примусово депортувати Гайворонського з окупованого Криму.

31 грудня його було депортовано.