Ілюстрація / REUTERS

Звільнені з російських колоній кримські татари Нурі Прімов і Рустем Ваітов завтра повернуться до окупованого Криму.

Про це повідомляє "Кримська солідарність" з посиланням на адвокатів звільнених політв'язнів Едема Семедляєва (захисник Ваітова) і Рустема Кямілєва (захисник Прімова).

Читайте такожТорік окупанти в Криму провели 157 незаконних затримань і 335 арештів – правозахисники

Відео дня

"23 січня о 16:00 ми плануємо бути в Сімферополі. Ми зараз перебуваємо в діагностичному центрі, де йому проводять МРТ. І завтра вже будемо вдома, в Криму", - розповів Семедляєв про Ваітова.

У свою чергу, Кямілєв повідомив, що зараз разом із Прімовим купують одяг, щоб той міг переодягнути тюремну "робу". Він також зазначив, що всі документи, паспорт і дипломи, вилучені у Примова під час обшуку в окупованому Криму, повернули.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 22 січня, з російських колоній були звільнені фігуранти "севастопольської справи Хізб ут-Тахрір" Рустем Ваітов і Нурі Прімов - їхні строки відбування "покарання" минули.

У січні і квітні 2015 року в селі Орлине під Севастополем пройшли обшуки в будинках кримських татар, у результаті яких було затримано, а згодом заарештовано Руслана Зейтуллаєва, Нурі Прімова, Рустема Ваітова і Ферата Сайтфуллаєва.

Зейтуллаєву інкримінували вчинення злочину за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ (організація діяльності терористичної організації), а іншим - за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ (участь в діяльності терористичної організації).

7 вересня 2016 Північно-Кавказький окружний суд Ростова-на-Дону незаконно виніс вирок фігурантам справи: Зейтуллаєву - 7 років позбавлення волі в колонії загального режиму, Прімову, Ваітову і Сайфуллаєву - по п'ять років.

Пізніше вирок Зейтуллаєву був переглянутий - йому призначили "покарання" у вигляді позбавлення волі в колонії суворого режиму на 15 років.