Екс-мер Рейк'явіка назвав Київ містом з надлишком особистих автомобілів / фото УНІАН

Ісландський комік Йон Гнарр, який десять років тому став одним із найуспішніших мерів Рейк’явіка, розкритикував Київ за велику кількість особистих автомобілів.

"Я в Києві менше дня, але мені здається, це місто з надлишком особистих автомобілів. Ви в цьому плані дуже американські, чи що. Рано чи пізно це загрожує місту колапсом. Я спробував трохи погуляти, але через велику кількість автомобілів це не дуже комфортно", - сказав Гнарр в інтерв'ю "Новому времени".

За його словами, Києву потрібна інша система транспорту - без акценту на особисті автомобілі, а навпаки - на велосипеди і громадський транспорт.

Відео дня

Читайте такожКиян зазивали мінімізувати використання автомобілів через забруднення повітря

"Це набагато більш ефективні способи сполучення в місті, і вони набагато дешевше", - впевнений Гнарр.

При цьому, екс-мер Рейк'явіка визнав, що якщо обмежити використання особистих автомобілів, то спочатку люди будуть обурені - "їм буде здаватися, що разом з автомобілем у них забирають якісь важливі права".

Він розповів, що в Рейк'явіку його команда від 2010 року боролася за те, щоб зменшити кількість особистого транспорту на вулицях на користь громадського.

"Люди від цього лише виграють, адже, не відчуваючи потреби у приватному автомобілі, вони економлять багато коштів на що-небудь інше. Це зрівнює можливості громадян, зближує їх один з одним. Це робить повітря у ваших містах чистішим, це економить міський бюджет", - каже Гнарр.