Модернізація станції «Академік Вернадський» триває за двома напрямами / фото uac.gov.ua

На 2020 рік держава виділила 27 млн гривень для продовження модернізації української антарктичної станції «Академік Вернадський».

Як повідомила прес-служба Міністерства освіти, про це розповів перший заступник міністра освіти і науки Юрій Полюхович.

Під час презентації поштової марки «200 років з часу відкриття Антарктиди» він зазначив, що торік стартувала масштабна модернізація «Вернадського» вперше з моменту передачі станції Україні від Великої Британії, тобто майже за чверть століття.

Відео дня

Читайте такожВ Україні випустили поштову марку до 200-річчя відкриття Антарктиди (фото)

«Сьогодні антарктична наука – це можливість для наших вчених, зокрема молодих, проводити дослідження світового рівня, не емігруючи за кордон, залишаючись українським науковцем. Це вікно можливостей, яких наразі в Україні не так багато, і держава намагається всіляко це підтримувати. Зокрема, ми спромоглися й цього року профінансувати модернізацію нашої антарктичної станції, вперше така допомога надавалась у 2018 році. На 2020 рік виділено 27 млн грн для створення умов, щоб нашим вченим було комфортно та безпечно проводити наукові дослідження», – сказав Полюхович.

Модернізація триває за двома напрямами: оновлення систем життєзабезпечення – енергетика, опалення, водопостачання, запроваджується система управління відходами та технічне удосконалення лабораторій та приладів станції зі значним збільшенням точності вимірювань та їхньою автоматизацією.

Частина цих робіт вже зроблена у 2018-2019 роках, решта триватиме цього та наступного року. На попередній етап модернізації держава виділила близько 35 млн гривень.

Як повідомляв УНІАН, в Україні випустили нову поштову марку до 200-річчя відкриття Антарктиди.

Після церемонії спецпогашення пам’ятний конверт з маркою та відбитком спеціального штемпеля було передано керівнику майбутньої 25-ї Української антарктичної експедиції Юрію Отрубі. Він відвезе артефакт на станцію «Академік Вернадський» наприкінці березня, коли разом з командою полярників вирушить туди на річну зимівку.

*** Українська станція «Академік Вернадський» вже двічі була зображена на поштових марках України: у 1996 році на поштовій марці «Перша українська антарктична експедиція», у 2009 році на зчіпці з двох марок «Збереження полярних регіонів та льодовиків». – її примірник поїде на станцію «Академік Вернадський» у березні.