Місце катастрофи літака МАУ в Ірані / REUTERS

Франція позитивно ставиться до можливості дослідити «чорні скриньки» літака Boeing 737-800 компанії «Міжнародні авіалінії України», який розбився в Ірані вранці 8 січня.

Про це розповів посол Франції в Україні Етьєн де Понсен, повідомляє hromadske.

«Позиція Франції щодо можливості дослідити “чорні скриньки” у Франції є цілком позитивною. Я про це офіційно повідомив Міністерство закордонних справ України. Якщо буде запит з українського боку — ми готові», — додав посол.

Відео дня

Етьєн де Понсен також наголосив, що Францію також зачепила трагедія з українським Boeing.

«З цього приводу був контакт поміж президентами Франції та України, і Україна може розраховувати на допомогу Франції, якщо буде запит на транспортування “чорних скриньок” до Франції. У нас одна з найкращих у світі лабораторій для аналізу “чорних скриньок”. У нас є технічна можливість та політична воля це зробити», — зазначив посол Франції в Україні.

Читайте також"Отримали відмову": Зеленський заявив, що Іран хотів виплатити родинам загиблих в авіакатастрофі МАУ по $80 тисяч

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак «Міжнародних авіаліній України», що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. Пасажири і екіпаж загинули.

На борту Boeing 737 перебувало 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії.

11 січня президент Ірану офіційно визнав, що український лайнер був збитий «в результаті ненавмисної людської помилки» і пообіцяв притягнути до відповідальності винних.

2 лютого президент України Володимир Зеленський повідомив, що Іран хотів виплатити родинам загиблих в авіакатастрофі літака МАУ українцям по 80 тис. доларів, але отримав відмову.

За словами Зеленського, іранська сторона запропонувала по 80 тис. доларів кожній сім’ї кожного загиблого, однак Україна на це не погодилась, оскільки це замало.

Зеленський додав, що Україна подаватиме позов до міжнародного суду.

Раніше сьогодні, 3 лютого, директор з розслідування нещасних випадків в Іранській організації цивільної авіації Хасан Резайфар заявив, що Іран більше не ділитиметься з Україною доказами з розслідування збиття літака компанії «Міжнародні авіалінії України» через те, що дані розслідування «злили» українським ЗМІ.

За його словами, оприлюднений напередодні українськими ЗМІ запис розмови диспетчера аеропорту Тегерана з пілотом іншого літака, який заявив, що бачив ракету, яка збила літак МАУ, був частиною доказів, які іранська сторона надала українським експертам у межах спільної слідчої групи щодо аварії.