REUTERS

Глави МЗС України, Канади, Швеції, Великої Британії та Афганістану вкотре закликають Іран передати на експертизу "чорні скриньки" зі збитого українського літака.

Про це міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіп Шампань заявив на прес-конференції після зустрічі міністрів країн Міжнародної групи з координації допомоги жертвам катастрофи українського літака рейсу PS752, що відбулася на полях Мюнхенської конференції з безпеки.

Шапмань уточнив, що, крім нього, у зустрічі брали участь в.о. міністра закордонних справ Афганістану Мохаммад Харун, міністр закордонних справ України Вадим Пристайко, державний міністр з питань Середнього Сходу, Північної Африки та міжнародного розвитку Великої Британії Джеймс Клеверлі та міністр оборони Швеції Петер Гульквіст.

Відео дня

Читайте такожМакрон: Росія агресивна, але їй потрібен стратегічний шанс

Шампань заявив, що спільна мета усіх п'ятьох країн полягає у тому, аби добитися від Ірану відповідальності, прозорості і справедливості для жертв жахливої трагедії.

За його словами, сьогодні міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф на невеликий час приєднався до засідання групи.

Глава МЗС Канади підкреслив, що Заріфу було недвозначно вказано, що Іран має вжити заходів для вирішення багатьох питань.

"По-перше, ми чинили тиск на Іран, щоб він провів ретельне, прозоре і достовірне розслідування у відповідності до Конвенції про міжнародну цивільну авіацію. Це означає, що необхідно дозволити перевезти "чорні скриньки" в лабораторію, в якій є можливість належним чином отримати і проаналізувати їхній контент", - заявив Шампань.

Також він додав, що у зв'язку з цим Іран звертався до Франції.

"По-друге, ми чинили тиск на Іран у питанні термінової виплати компенсації родинам жертв відповідно до міжнародних стандартів", - сказав Шампань.

Також глава МЗС додав, що бортові самописці мають бути розшифровані відповідно до додатку 13 Конвенції про міжнародну цивільну авіацію, у якому сказано, що цей процес має відбутися невідкладно.

Шампань додав, що іранській стороні було сказано, що після того, як за 30 днів Іран самостійно не зміг самостійно розшифрувати дані з «чорних скриньок», Канада запропонувала йому забезпечити експертну допомогу й участь у розшифруванні.

"Ми знаємо, що Бюро з питань цивільної авіації Франції запропонувало іранському режиму надіслати "чорні скриньки" у Францію, оскільки вони мають необхідне обладнання та експертів. Очевидно, що ми стежимо за перемовинами з міністром закордонних справ Франції", - сказав Шампань.

Глава МЗС Канади зазначив, що вказав Заріфу на необхідність дотримання положень Конвенції про міжнародну цивільну авіацію, в додатку до якої сказано, що інформація з бортових самописців має аналізувати без зволікань.

За його словами, якщо Іран зволікатиме з вирішенням цього питання, то це стане поганим прецедентом для міжнародної спільноти.

к повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак «Міжнародних авіаліній України», що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб.

На борту Boeing 737 перебувало 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії.

11 січня президент Ірану офіційно визнав, що український лайнер був збитий «в результаті ненавмисної людської помилки» і пообіцяв притягнути до відповідальності винних.

3 лютого директор з розслідування нещасних випадків в іранській Організації цивільної авіації Хасан Резайфар заявив, що Іран більше не ділитиметься з Україною доказами у справі щодо збиття літака МАУ через те, що дані розслідування «злили» українським ЗМІ.

4 лютого країни-учасниці Міжнародної групи з координації допомоги жертвам катастрофи літака МАУ заявили, що вимагають від Ірану негайно передати групі "чорні скриньки" зі збитого лайнера.

14 лютого міністр закордонних справ Ірану заявив, що Іран не має наміру віддавати "чорні скриньки" зі збитого літака МАУ, але й не розшифровуватиме їхні дані без участі зацікавлених сторін.