Ілюстрація / REUTERS

Незаконно засуджені фігуранти першої сімферопольської групи "справи Хізб ут-Тахрір" Узеір і Теймур Абдуллаєви, яких 10 лютого етапували з СІЗО в Таганрозі Ростовської області РФ, з 19 лютого перебувають у СІЗО в Уфі, звідки їх відправлять до колонії суворого режиму для відбування "покарання".

Про це в коментарі УНІАН повідомила їхня матір Діляра Абдуллаєва.

Читайте також"Суд" у Криму зняв обвинувачення з фігуранта "справи 26 лютого" Дегерменджі

Відео дня

"Мені відомо, що особисто Тетяна Москалькова (уповноважений з прав людини в РФ - УНІАН) взяла під контроль етапування моїх синів ... У мене є можливість потрапити до Москалькової зі зверненням щодо переведення моїх синів ... ближче до Криму, але за неофіційними джерелами зв'язалася з синами, і вони категорично проти, кажуть: "або за всіх проси, або не треба. Ми будемо там, де наша "п'ятірка", - сказала вона.

За словами Абдуллаєвої, ще троє фігурантів справи Рустем Ісмаїлов, Еміль Джемаденов і Айдер Саледінов етаповані до російського міста Салават (Башкирія).

Вона зазначила, що до вчорашнього дня Абдуллаєви перебували в СІЗО в Уфі, де їх відвідав місцевий адвокат Руслан Полежаєв і мати російського політв'язня з так званої «уфимської двадцятки», фігурантів якої в Росії судять за участь у діяльності «Хізб ут-Тахрір».

"Вона громадський захисник, живе в Башкирії і відгукнулася на моє прохання до матерів політв'язнів з Башкирії з'ясувати, чи є в СІЗО-1 ще мої діти. І вона не тільки з'ясувала, що вони ще там, а змогла їх відвідати і привезла мені листи від синів. Вона мала можливість обіймати їх як мати і розмовляла з ними, а тим часом мої сини мали можливість побачитися один з одним, поспілкуватися і обійнятися", - додала Абдуллаєва.

Вона зазначила, що в СІЗО в Таганрозі у її синів не було такої можливості і не було жодного зв'язку між собою, тому що їх утримували в різних камерах під цілодобовим відеоспостереженням.

"Ніхто не міг їм надати можливість поговорити між собою або переписуватись, а тут вони двічі побачилися - коли відвідував їх адвокат і ця жінка", - наголосила Абдуллаєва.

За її словами, адвокат розповів, що Узеір і Теймур Абдуллаєви почуваються добре і сподіваються на обмін.

Абдуллаєва також розповіла, що велику підтримку їй надають матері політв'язнів "уфимської двадцятки", а сини деяких з них перебувають у тому самому СІЗО в Уфі, що і брати Абдуллаєви.

"Ті, в свою чергу, щовечора передають моїм дітям поїсти халяльну їжу, тобто дозволену мусульманам, і ми дуже їм за це вдячні, адже не можемо відправити передачу, оскільки вони в цьому СІЗО "транзитні", - додала вона .

Довідка УНІАН. 12 жовтня 2016 року в Криму було проведено обшуки в п'яти мусульманських сім'ях. У результаті обшуків затримано п'ятьох кримських татар, яких звинувачують в участі в забороненій в Росії і окупованому нею Криму організації «Хізб ут-Тахрір»: Рустема Ісмаїлова, Узеіра Абдуллаєва, Теймура Абдуллаєва, Еміля Джемаденова, Айдера Саледінова.

18 червня 2019 року Північно-Кавказький окружний військовий суд виніс вирок і засудив: Теймура Абдуллаєва - до 17 років ув'язнення в колонії суворого режиму, Узеіра Абдуллаєва - до 13 років, Ісмаїлова - до 14 років, Саледінова і Джемаденова - до 12 років.

24 грудня Верховний суд РФ "пом'якшив" вирок: Абдулаєву - до 16,5 років і 1 року і 4 місяців адміністративного нагляду, Абдулаєву - до 12,5, Ісмаїлову - до 13,5, Джемаденову і Саледінову - до 11,5 років.

13 лютого 2020 року мати братів Абдуллаєвих повідомила, що 10 лютого їх етапували з СІЗО, розташованого в Таганрозі Ростовської області, проте працівники слідчого ізолятора не повідомили, куди відвезуть політв'язнів.