В МВС хочуть взятися за сталкерів / Артем Шевченко, Facebook

Директор департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко заявив, що покарання за «сталкерство» у Чорнобильській зоні відчуження слід істотно підсилити, оскільки сталкери наносять їй величезну шкоду.

Читайте такожМарина Димшиць: Сталкером вважається кожен, хто може самостійно пробратися в Зону і вийти звідти

Таку заяву посадовець зробив у своєму Facebook, коментуючи, зокрема, масштабну пожежу в Чорнобильскій зоні.

Відео дня

« За останні роки видано кілька популярних комп’ютерних ігор, де відчайдухи-сталкери мандрують зоною, воюючи із ворогами і монстрами у чорнобильській зоні з її реальними об’єктами і локаціями: місто-привид Прип’ять, локатор Дуга, станція тощо. На відміну від всієї цієї сталкерської романтики, реальна шкода від нелегальних проникнень у зону тільки зростає, особливо у нинішній пожежонебезпечний період після безсніжноі зими, коли спалахує і горить швидко і легко», - зазначив Шевченко.

На його переконання, до останніх масштабних пожеж причетні саме сталкери.

«Нині розмір штрафу згідно 461 статті Купап «Порушення вимог режиму радіаційної безпеки в місцевостях, що зазнали радіоактивного забруднення» - смішні 310 гривень. Тільки цього року Поліція Київської області склала 59 таких адмінпротоколів на порушників. Минулого 2019, коли після успіху серіалу НВО був підвищений інтерес до ЧАЕС і зони загалом ☢️, було складено 380 протоколів на нелегальних туристів», - зазначає він.

За словами Шевченка, багато хто уникає навіть такого символічного покарання.

«Вони знахабніли вже настільки, що якщо їм тяжко вибиратися після своїх нелегальних прогулянок чорнобильськими хащами, подекуди самі дзвонять у поліцію. Та приїздить, накладає адмінстягнення і вивозить їх із зони. Таке собі «таксі за адмінпротокол», - розповів представник МВС.

Шевченко пояснив, що зона відчуження – величезна, і повністю проконтролювати її нереально.

«Настав час законодавцям зробити покарання за «сталкерство» жорсткішим, тільки там збережемо унікальний природній світ чорнобильської зони та її безпеку загалом», - підсумував він.

скріншот

Як повідомляв УНІАН, пожежа в Чорнобильській зоні розпочалася 4 квітня і набула дуже великих масштабів. Загасити її вдалося лише сьогодні, у ліквідації дуже допоміг дощ.