Контррозвідники СБУ затримали Шайтанова 14 квітня / ssu.gov.ua

Заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко заявив, що затриманий за підозрою в державній зраді генерал-майор СБУ Валерій Шайтанов готував замах на голову МВС України Арсена Авакова.

Читайте такожГенерал-майора СБУ Шайтанова, готовившего убийство добровольца Осмаева, взяли под стражуЯк повідомляє НВ, про це він сказав в ефірі телеканалу "Україна 24".

«Я сьогодні вранці розмовляв з міністром внутрішніх справ. Він сказав, що так, дійсно, Служба безпеки та її оперативні канали передавали нам, що генерал-майор Шайтанов, крім замаху на Адама Осмаєва працював і над тим, щоб організувати замах на міністра внутрішніх справ», - сказав заступник голови МВС.

Відео дня

Також Геращенко заявив, що йому відомо про контакти Шайтанова з співробітниками ФСБ. «Виїжджав (Шайтанов - ред.) для цього в закордонні відрядження, але наші європейські та американські колеги контролюють ситуацію з російськими агентами, - вони передали інформацію СБУ про те, що генерал СБУ має дивні зв'язки і контакти з російськими розвідниками», - сказав він, додавши, що після цього Шайтанов «був узятий в глибоку розробку і виведений на чисту воду».

Як повідомляв УНІАН, контррозвідники СБУ затримали Шайтанова 14 квітня.

Як свідчать матеріали справи, Шайтанов, який є одним з колишніх керівників Центру спецоперацій «А» СБУ, перебував на агентурному зв’язку під псевдонім «Бобиль» у полковника ФСБ РФ Єгорова.

Слідство володіє доказами, що за завданням спецслужб РФ Шайтанов планував здійснення терактів на території України. За це представник ФСБ гарантував винагороду в розмірі 200 тис. дол. та паспорт громадянина РФ. Виконавцем Шайтанов спеціально підібрав особу серед колишніх бійців спецпідрозділів.

Окрім того, встановлено, що Шайтанов збирав та передавав ФСБ інформацію про таємні операції в районі АТО/ООС і задіяних в них співробітників; міжнародну співпрацю вітчизняних спецслужб у сфері нацбезпеки і оборони; співробітників СБУ та розвідників; а також вербував старших офіцерів спеціальних і розвідувальних органів для роботи на ФСБ.

Шайтанова підозрюють у держзраді. Зокрема за завданням російських спецслужб він планував вбивство відомого добровольця Адама Осмаєва.

15 квітня Шевченківський районний суд Києва застосував до Шайтанова запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 14 червня.