У лаврі молились Антонію Печерському / Фото УНІАН



 

У Києво-Печерській лаврі вчора тисячі православних віруючих вшанували пам'ять преподобного Антонія Печерського, засновника Києво-Печерської лаври і чернецтва на Русі. Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, на площі перед Успенським собором відбулася Божественна літургія, яку очолив Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Читайте такожЖурналісти виявили більше десяти незаконних новобудов на території Києво-Печерської лаври (відео)

«У Києво-Печерську лавру прибули дуже багато гостей, паломників, майже весь єпископат Української Православної Церкви і ми дуже раді, що з нами це свято розділяють представники Помісних Православних Церков. Вони також з нами моляться преподобному Антонію, просять у милостивого Господа миру нашій країні і своєю присутністю підтримують Українську Православну Церкву», - сказав керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич).

На урочистості прибули представники Помісних Православних Церков, а також митрополити, єпископи та духовенство УПЦ, тисячі православних віруючих. Після літургії відбувся хресний хід до Ближніх (Антонієвих) печер і молебень преподобному Антонію Печерському.

Зарубіжні архієреї поділилися враженнями про перебування в столиці і розповіли про шанування преподобного Антонія Печерського.

«Ми прибули до Києва для того, щоб взяти участь в урочистому богослужінні на честь святого Антонія Печерського і одночасно радіти про ювілей нашого дорогого брата митрополита Антонія. Це для нас особливий випадок, коли представники Православних Церков свідчать про єдність віри і це радує весь православний світ. Ми розуміємо, що складні дні настали для України, і ми молимося про процвітання країни і про єднання народу», - сказав митрополит Вострский Тимофій (Єрусалимська Православна Церква).

Представник Болгарської Православної Церкви, говорячи про преподобного Антонія, підкреслив, що важливим для всіх Помісних Православних Церков є те, що вони шанують спільних святих, які їх об'єднують.

«Ми приїхали, щоб розділити радість Української Православної Церкви – відзначити день небесного ангела Києво-Печерської лаври. Завжди добре, коли ми всі разом – так говорить Псалмоспівець. Наше спільне богослужіння, наша спільна молитва, наші спільні святі нас об'єднують», - підкреслив митрополит Русенський Наум (Болгарська Православна Церква).

Архієреї відзначили, що святкове богослужіння з нагоди дня пам'яті преподобного Антонія Печерського, стало торжеством Православ'я.

«Нашою присутністю і молитвою тут ми показуємо всьому світу, що у нас є єдність», - розповів Митрополит Тамасоський і Оринійський Ісая (Кіпрська Православна Церква).

На думку представника Елладської Православної Церкви, урочистості на честь Антонія Печерського мають символічний сенс.

«Наша присутність тут має символічний характер, бо Літургія, яку ми звершили з представниками Помісних Православних Церков і місцевими архієреями – це свідчення нашої всеправославної єдності навколо Чаші Христової і в Дусі Святому», - сказав Митрополит Кітруський, Катерининський і Платамонський Георгій (Еладська Православна Церква).

У свою чергу, митрополит Георгій розповів про особливий, спільний досвід Української та Польської Православних Церков.

«В останні роки в Польщу приїхало дуже багато громадян України. У Вроцлаві мешкає близько 100 тисяч православних українців. У нас спільний досвід і спільне свідчення Православ'я», - підкреслив архієпископ Вроцславський і Щецинський Георгій (Польська Православна Церква).

Зарубіжні гості привітали керуючого справами УПЦ, ректора Київських духовних шкіл митрополита Антонія з Днем ангела і 50-річчям, яке він відзначає в цьому році.