Російський газ для України дорожчатиме через дефіцит на внутрішньому російському ринку.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні сказав російський експерт Борис НЄМЦОВ журналістам перед початком засідання круглого столу «Українсько-російські відносини в новій європейській архітектурі».

«Проблема в Росії газова - серйозна не тільки в політичному, але й господарському плані. Справа в тому, що в Росії не вистачає газу», - сказав Б.НЄМЦОВ.

Відео дня

Він зазначив, що 22 листопада Президент РФ Володимир ПУТІН проводитиме нараду з приводу дефіциту природного газу для внутрішнього російського ринку. Б.НЄМЦОВ упевнений, що керівництво Росії не може навіть при бажанні продавати дешевий газ для України і таким чином підтримати прем`єр-міністра України Віктора ЯНУКОВИЧА. «У Росії - дефіцит газу і цей дефіцит наростатиме», - прогнозує Б.НЄМЦОВ.

Експерт підкреслив, що за останні 6 років «Газпром» не розробив жодного нового родовища і не побудував жодного газопроводу. За його словами, за цей період видобуток газу зріс на 3%, а економіка Росії – на 50%. «Зараз дуже багато електростанцій задихаються від нестачі газу у нас в Росії», - сказав Б.НЄМЦОВ, зазначивши, що тому Росія не може дозволити собі збільшити постачання газу і продовжувати продавати газ за демпінговими цінами.

Б.НЄМЦОВ вважає, що дефіцит газу на внутрішньому ринку РФ не можуть покрити його закупівлі в Туркменістані, Казахстані і Узбекистані. «Україні треба готуватися до того, що Росія підвищуватиме ціну (на газ – УНІАН)», - сказав Б.НЄМЦОВ. «Навіть на батьківщині товариша ПУТІНА в Петербурзі побудовані нові енергоблоки стоять без газу», - додав він.

Б.НЄМЦОВ переконаний, що Кремль «проводить божевільну політику в газовій галузі, яка призвела до гігантської кризи усередині Росії».