Попит на російський газ у Європі вийшов на докризовий рівень.

Як повідомили УНІАН в Управлінні інформації ВАТ «Газпром», про це голова російського холдингу Олексій МІЛЛЕР сказав під час зустрічі з генеральним керівником концерну ENI (Італія) Паоло СКАРОНІ.

«Ми бачимо, що протягом останніх двох місяців у Європі спостерігається зростання попиту на російський газ. На сьогоднішній день рівень добового споживання вже вище докризового», - сказав О.МІЛЛЕР.

Відео дня

Він зазначив, що надалі, враховуючи поступове виснаження запасів газу на континенті, надійне забезпечення європейського попиту буде неможливе без додаткових маршрутів транспортування російського газу, включаючи «Південний потік».

О.МІЛЛЕР і П.СКАРОНІ позитивно оцінили хід роботи з реалізації передінвестиційної стадії «Південного потоку». Було розглянуто план подальших дій, пов`язаних із будівництвом морської частини газопроводу. Учасники зустрічі висловили єдину думку, що «Південний потік» сприятиме диверсифікації маршрутів постачання російського газу до Європи й має стратегічне значення з огляду забезпечення енергобезпеки всього континенту, зазначають у компанії.

За оцінкою «Газпрому», експортна виручка холдингу в 2009 році може скоротитися на 35% порівняно з минулим роком - до 42,4-42,5 млрд. дол. Як повідомляв заступник голови російського газового холдингу Олександр МЕДВЕДЄВ, поточного року експорт газу без урахування поставок до країн СНД знизиться на 22% - до 142,5 млрд. кубометрів. У 2008 році експортна виручка «Газпрому» становила 65 млрд. дол., що на 60% більше, ніж у 2007 році. Видобуток газу «Газпромом» поточного року становитиме від 450 до 510 млрд. Кубометрів, залежно від споживання. У 2008 році «Газпром» збільшив видобуток газу на 0,2% - до 549,7 млрд. куб.