В Одесі відкрили інклюзивний пляж / фото Олександр Полторак

Унікальність пляжу полягає в тому, що його створили за приватні кошти в подарунок городянам, а будівництво велося з нуля. Хто створив, скільки було витрачено коштів та чому саме "інклюзивний" - читайте далі.

В Одесі в районі пляжу "Дельфін" урочисто відкрили пляж для людей з інвалідністю, який по праву можна назвати найкращим інклюзивним пляжем в Україні. Церемонію відкриття очолив мер Одеси Геннадій Труханов та інвестор, який створив цей пляж - бізнесмен Юрій Дегас, повідомляє Думська.

На заході були присутні представники всіх міських інклюзивних організацій, а для дітей з ДЦП була організована спеціальна розважальна програма.

Відео дня

Творець об'єкта, Юрій Дегас, володіє популярним одеським пляжем "Калетон", розташованим по сусідству. Раніше поруч з ним був невеликий пандус для спуску на візках у воду, але він був незручним та не задовольняв усіх потреб людей з інвалідністю. 

"Спочатку я хотів поставити хороший пандус, залучив представників інклюзивних організацій і вже під час спілкування з ними зрозумів, що тільки пандусом не закриєш всі проблеми людей з інвалідністю. Так ми почали планувати створення пляжу, на ділянці, де раніше були тільки камені, і вода руйнувала підпірну стіну" - розповідає Юрій.

За словами Дегаса, проект вдалося реалізувати в рекордні терміни - всього 7 місяців. Міська влада не затягувала дозвільну документацію, а компанія "Дегас Груп" забезпечила безперебійне фінансування. Через складність робіт, Кошторис постійно збільшувався, і замість запланованих 15 млн гривень, будівництво обійшлося в 35 млн. 

"Мені відверто не вірили, що можна створити соціальний об'єкт просто так для людей, зробити його за всіма нормами та вимогами. І не взявши для цього наявний пляж, а побудувавши новий з нуля на 4500 кв.м. Я хочу показати, що в Одесі та Україні бізнес може створювати проекти не тільки для заробітку, але і для людей, особливо для тих, хто потребує допомоги" - говорить Юрій Дегас. 

Згідно концепції "територія рівних можливостей" - встановлено 46-метровий пандус з правильним кутом нахилу, спеціальний ліфт, 4 пандуси у воду, а людей на пляж доставляють переобладнані електрокари. Безбар'єрне середовище забезпечує великий настил, а для незрячих викладена тактильна плитка. Всі послуги на пляжі абсолютно безкоштовні, він відкритий для всіх городян та гостей міста.

Також, на відкритті мер Одеси й засновник пляжу підняли "Блакитний прапор" - це престижна міжнародна відмітка, яка видається за якість морської води та інфраструктуру. Відзначимо, що "Блакитним прапором" відзначений тільки один місцевий пляж.