Україна вперше представить на міжнародній виставці озброєнь новітній вітчизняний танк «Оплот».

Як передає кореспондент УНІАН, перший зразок цієї машини, створеної Харківським конструкторським бюро ім. Морозова, у рамках української експозиції буде показаний на 10-й Міжнародній виставці озброєнь IDEX-2011 в Абу-Дабі (Об’єднані Арабські Емірати), яка проходитиме з 20 по 24 лютого.

Танк «Оплот», а також новий колісний бронетранспортер БТР-4, створений харківськими військовими конструкторами, вийшли з виробничого цеху КБ ім. Морозова і транспортуються для участі у виставці IDEX-2011.

Відео дня

Генеральний конструктор зі створення бронетехніки та артилерійських систем, генерал-лейтенант Михайло БОРИСЮК сказав в інтерв’ю УНІАН, що танк «Оплот» і БТР-4 - «це сучасні машини, які є конкурентоздатними на світовому ринку і користуються попитом у іноземних замовників».

За його словами, танк «Оплот», зокрема, є принципово новою машиною, яка створена на рівні сучасних світових аналогів. «За основними характеристиками – бойовою міццю, мобільністю та захистом – танк «Оплот» перебуває на рівні кращих світових зразків», - сказав М.БОРИСЮК.

Він зазначив, що ця бойова машина у 2009 році прийнята на озброєння української армії. Техніка замовлена Міністерством оборони України, і «серійне виробництво танка «Оплот» розпочато на заводі ім. Малишева у Харкові», – повідомив генеральний конструктор.

Характеризуючи бронетранспортер, М.БОРИСЮК відзначив, що «вдала компоновка БТР-4 дозволяє створити на його базі сімейство легкобронних машин різного призначення, що забезпечує йому високу конурентноздатність на світовому рину озброєнь».

Як повідомляв УНІАН, Міністерство оборони розмістило на заводі ім. Малишева замовлення на виготовлення перших 10 танків «Оплот». Вартість контракту, який був укладений в 2009 році, становить 295 млн. грн.

У 2009 році Україна підписала з Іраком контракт, згідно з яким має поставити до березня 2012 року 420 одиниць БРТ-4. Співвиконавцем контракту виступає державне підприємство «Завод ім. Малишева» (Харків). Вартість контракту, яким передбачено, зокрема, поставки з України в Ірак літаків Ан-32 та ремонт авіатехніки, становить 2,4 млрд. дол.