Депутати Тернопільської облради звинувачують контролюючі органи у «кришуванні» незаконної розробки кар’єрів.

Як передає кореспондент УНІАН, під час розгляду питання законності використання надр депутати з різних фракцій навели численні факти незаконної експлуатації кар’єрів, причому супроводжували свої докази фотографіями та відео.

«В одному з кар’єрів Тернопільського району ми побачили, що працює ківш, і вже вивозять вантажівку піску. Ми зупинили автомобіль, водій заявив, що зараз приїде його керівник і все одно все вирішить. Ми дочекалися, то приїхали контролюючі служби нібито контролювати, а насправді «кришувати», у нас є їхні прізвища. Ми таки домоглися, щоб цей пісок повезли назад і висипали», – повідомив депутат Павло ФЕДИК, супроводжуючи свою розповідь відео.

Відео дня

Відтак він запропонував закріпити депутата за кожним кар’єром.

«Бо чим більше ми посилаємо туди правоохоронні органи, тим більше даємо їм спокус. А має бути контроль громади і депутата, який діятиме у зв’язці з представником природоохоронної прокуратури. Всіх же не куплять», – переконаний депутат.

Усі озвучені депутатами факти незаконної розробки надр голова облради Олексій КАЙДА дав доручення зібрати та направити у прокуратуру, обласні управління СБУ та міліції.

«Але ми всі переконалися, хто «кришує» кар’єри. Контролюючі органи «кришують». А потім питають, де взяти гроші на дороги, на соціально-економічний розвиток краю. І це питання до тих, хто має реальний вплив в області. Бо мало гупати по столу, звинувачувати когось у «кришуванні» і говорити про боротьбу за легалізацію», – сказав О.КАЙДА.

За даним депутатів, в області є понад 150 родовищ, однак більшість з них експлуатується самовільно.

За 11 місяців 2011 року до місцевих бюджетів від надрокористувачів надійшло лише 11,3 млн. грн. При цьому у червні голова облдержадміністрації Валентин ХОПТЯН заявляв, що на кінець року область вийде на показник у 18-20 млн. грн. надходжень. Тоді керівникам районів було поставлено завдання до кінця року удвічі збільшити надходження від роботи кар’єрів.

«У нас один кар’єр в Борщівському районі, який орендує німецька фірма KNAUF, платить 5,6 млн. грн. на рік, а всі решта кар’єрів області разом – 3,6 млн. грн. Тому роботу з легалізації кар’єрів буде активізовано, і на кінець року ми плануємо вийти орієнтовно на 18-20 млн. грн. надходжень за користування кар’єрами. Хоча, на мою думку, тут є резерв на 50 млн. грн. щороку», – сказав тоді В.ХОПТЯН.

При цьому голова ТОДА неодноразово наголошував, що лише 25% кар’єрів працюють легально і заявляв, що роботу нелегалізованих кар’єрів «кришують» різноманітні структури.