Про це йдеться у переданій агентству УНІАН заяві НМПУ на адресу міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка.

Профспілка повідомляє, що у п`ятницю, 20 квітня, біля офісу студентської профспілки «Пряма дія» шестеро невідомих побили репортера журналу «Країна» та «Газети по-українськи» Андрія Мовчана. Про це повідомив сам журналіст на своїй сторінці у Facebook. Він отримав струс мозку, у лікарні було накладено вісім швів у районі потилиці. А.Мовчан вважає, що його навмисно побили за кілька хвилин перед тим, як він мав давати коментар для програми «Велика політика» телеканалу «Інтер».

Також у ніч на 21 квітня у Кременчуці невідомі підпалили автомобіль головного редактора газети «Вісник Кременчука» Миколи Фельдмана. Як повідомляє «Телекритика», близько 3-ї години ночі на майданчику біля будинку № 83б по провулку Героїв Бреста з інтервалом у 20 хвилин спалахнули два авто. Одне з них, «Шевроле Круїз», належить М.Фельдману, а інше - його товаришу. Обидва автомобілі зазнали значних ушкоджень. Як повідомив на прес-конференції прокурор Тимофій Кодола, пляшки з-під легкозаймистої суміші, знайдені на місці обох пожеж, вказують, що це були підпали.

Відео дня

23 квітня стався напад, імітований під пограбування, на автомобіль алчевського журналіста Юрія Гукова. Напередодні він брав участь у резонансному розслідуванні випадків роботи хворих на туберкульоз представників персоналу дитячих закладів Алчевська. Згодом програма з розслідуванням на зазначену тему вийшла на телеканалі НТН.

“Ми переконані, що в цих випадках побиття журналіста або пошкодження майна журналістів потрібно розглядати як форму тиску та залякування з метою перешкодити вільному розповсюдженню інформації. Вимагаємо від правоохоронних органів негайно встановити нападників, порушити проти них кримінальні справи і притягнути до встановленої законодавством відповідальності. Наголошуємо, що не менш важливими є публічність та гласність під час проведення цих розслідувань. Громадськість має повне право знати хто саме прагне обмежити свободу слова в країні та помститися журналістам”, – йдеться у заяві НМПУ.

Копію цієї заяви профспілка надіслала керівнику Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, прес-секретарю Президента Дарині Чепак.