Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 240 із 306 карток, зареєстрованих в сесійній залі.

Законопроект внесла на розгляд парламенту народний депутат України Тетяна Бахтеєва (фракція Партії регіонів).

В законопроекті зазначається, що бригада екстреної медичної допомоги - це оснащена спеціалізованим санітарним транспортом мобільна структурно-функціональна одиниця, яка у цілодобовому режимі надає екстрену медичну допомогу на місці події та під час перевезення людини у невідкладному стані до закладу охорони здоров’я. Виклик її здійснюється за номером 103 або 112.

Відео дня

В законопроекті зазначається, що Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф є юридичною особою, має самостійний баланс, відповідні рахунки в органах казначейства та банках, печатку та бланк із своїм найменуванням. Відповідно до даного проекту закону, Центр забезпечує, зокрема, прийняття викликів екстреної медичної допомоги; формування, оброблення та передачу інформації про виклики екстреної медичної допомоги; координацію дій бригад екстреної медичної допомоги та закладів охорони здоров’я щодо надання екстреної медичної допомоги.

В законопроекті передбачено, що відділення екстреної медичної допомоги є структурним підрозділом багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування, в якому у цілодобовому режимі забезпечується надання екстреної медичної допомоги пацієнтам, доставленим бригадами екстреної медичної допомоги чи іншими особами, а також пацієнтам, які звернулися по ту чи іншу невідкладну медичну допомогу особисто.

В законопроекті зазначено, що медичні працівники системи екстреної медичної допомоги мають право на підвищені посадові оклади, надбавки за особливий характер праці, за особливі умови праці, доплати за науковий ступінь, за почесні звання, а також за вислугу років залежно від стажу роботи в державних і комунальних закладах охорони здоров’я, інші надбавки і доплати, премії і винагороди, розмір та порядок встановлення яких визначається Кабінетом Міністрів України. А також вони мають право на матеріальну допомогу для оздоровлення під час надання щорічної відпустки у розмірі одного посадового окладу та матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань у розмірі одного посадового окладу, які встановлюються у порядку, визначеному Кабінетом міністрів України; безоплатне користування житлом з опаленням і освітлення.

Відповідно до законопроекту, особами, які зобов'язані надавати першу домедичну допомогу людині у невідкладному стані, є: рятувальники аварійно-рятувальних служб, працівники державної пожежної охорони, працівники органів та підрозділів міліції, фармацевтичні працівники, водії автомобільних транспортних засобів, провідники пасажирських вагонів, бортпровідники та інші особи, які не мають медичної освіти, але за своїми професійними чи службовими обов'язками повинні володіти практичними навичками надання такої допомоги.

У ньому також передбачається, що у разі загрози для життя людини, яка перебуває у невідкладному стані медичні працівники та інші громадяни мають право використати будь-який наявний транспортний засіб для проїзду до місця перебування такої людини з метою надання їй невідкладної медичної допомоги або перевезення її до найближчого закладу охорони здоров'я, в якому цій людині може бути надано відповідну медичну допомогу.

Передбачається, що у разі прийняття даного законопроекту і підписання його Президентом України він має набрати чинності з 1 січня 2013 року.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що наявні в Україні середні показники смертності від впливу зовнішніх причин становлять 130-135 осіб на 100 тис. населення, що у 3-5 разів вище, ніж у розвинутих європейських країнах. При цьому в Україні близько 24% постраждалих помирають в лікарнях, а 76% - поза їх межами, на місці настання невідкладного медичного стану чи на шляху до лікарні, тоді як у розвинутих країнах 72% постраждалих помирає в лікарнях. В записці зазначається, що “щороку в Україні бригадами швидкої медичної допомоги за викликами громадян здійснюється понад 13 млн. виїздів до пацієнтів, однак наявний у вітчизняній системі охорони здоров’я санітарний транспорт, його обладнання та усталений ще з часів колишнього СРСР порядок їх використання не відповідають сучасним вимогам”.

У ній також наголошується, що не відповідають сучасним організаційним та технічним вимогам, й приймальні відділення багатопрофільних лікарень, до яких надходять пацієнти у стані загрози для життя. А також вкрай недостатнім є рівень оснащення закладів охорони здоров'я та бригад швидкої медичної допомоги сучасними засобами зв'язку та навігації.

***

Верховна Рада не підтримала в першому читанні законопроект «Про внесення змін до закону України «Про рекламу» (№9736).

Як передає кореспондент УНІАН, за його ухвалення проголосувало лише 46 із 332 карток, зареєстрованих у сесійній залі.

Даним законопроектом передбачалося заборонити використання образу лікаря у рекламі, а також образів осіб, зовнішній вигляд яких імітує зовнішній вигляд лікарів.