/ Фото : zn.ua

Про це про повідомила сьогодні на прес-конференції в УНІАН експерт Харківського інституту соціальних досліджень Марія Колоколова, посилаючись на результати проведеного опитування.

Вона презентувала збірник «Адміністративні послуги ДМС та МВС: аналіз правових засад надання та результати соціологічного дослідження». Видання підготовлено експертами Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів та Харківського інституту соціальних досліджень.

Колоколова наголосила, що 12% опитаних вважають, що існує корупція при отриманні адміністративних послуг в Міністерстві внутрішніх справ України та Державній міграційній службі, тобто саме стільки опитаних вважають хабар найбільш поширеним та найбільш ефективних способом оформлення документів.

Відео дня

За її словами, серед найбільш корумпованих послуг у міліції є послуги ДАІ з реєстрації і перереєстрації транспортних засобів - 28,8%. Така кількість опитаних повідомила, що давала хабарі за ці послуги.

На тему: Чи даєте хабарі ДАІ?

Колоколова повідомила, що кожен п’ятий респондент (17%) повідомив, що давав хабар за оформлення та видачу закордонного паспорта.

За її словами, є суттєві регіональні відмінності у ставленні до хабарів як до ефективного шляху отримання адміністративних послуг. Вона зазначила, що «найбільше респондентів, хто йде таким шляхом, виявлено у Львові - кожен п’ятий - 20,7%, у Миколаєві - 17,8% та у Харкові - 17%. Менше за інші регіони цей шлях обирають, як ефективний, жителі Луганська - 3%.

Колоколова повідомила, що опитування проходило в липні-серпні 2013 року. Було опитано 3000 респондентів-споживачів послуг в 10 обласних центрах України: Сімферополі, Дніпропетровську, Запоріжжі, Києві, Луганську, Луцьку, Львові, Миколаєві, Харкові, Чернігові. Похибка опитування в рамках 3%.