Адвокат Коломойського Олександр Лисак повідомив, що ЄСПЛ розпочав розгляд скарги бізнесмена / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Адвокат Ігоря Коломойського Олександр Лисак повідомив, що Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) розпочав розгляд скарги бізнесмена щодо незаконності його кримінального переслідування та допущених в ході нього порушень прав і свобод.

"Європейський суд з прав людини розпочав розгляд справи за нашою скаргою. ЄСПЛ оцінить на предмет правомірності як застосовані щодо Ігоря Коломойського запобіжні заходи, так і загалом законність кримінального переслідування нашого клієнта. Ця справа матиме важливе значення для функціонування в Україні захисту прав людини та дотримання принципів правової держави", - повідомив адвокат.

Олександр Лисак також висловив занепокоєння щодо продовження невиправданого переслідування та порушення прав Ігоря Коломойського і зазначив, що сторона захисту в подальшому буде оскаржувати ці дії в ЄСПЛ.

Відео дня

"Ми маємо констатувати, що з моменту нашого звернення зі скаргою в ЄСПЛ ситуація щодо дотримання прав Ігоря Коломойського значно погіршилася. Підозра протягом останніх місяців абсолютно не еволюціонує. Разом з тим, людина вже майже 8 місяців перебуває під вартою за фактично необґрунтованою підозрою, заснованою на нічим не підкріплених припущеннях. У зв’язку із цим, ми вимушені продовжувати оскаржувати незаконні дії відносно пана Коломойського в ЄСПЛ. Цей крок є необхідним для захисту прав і законних інтересів Ігоря Коломойського, оскільки в нашому випадку жоден національний засіб захисту не є ефективним." - заявив адвокат Лисак.

Захист Ігоря Коломойського сподівається на справедливий та оперативний розгляд справи Європейським судом, а також очікує на рішення, яке відповідатиме міжнародним стандартам прав людини

Справа Коломойського - останні новини:

27 лютого відбулося судове засідання, де бізнесмену Ігорю Коломойському продовжували запобіжний захід. Адвокати переконували суд у невинуватості свого підзахисного і наводили як документальні підтвердження своїм словам, так і новими свідченнями функціонерів ПриватБанку та чиновників Нацбанку. Незважаючи на те, що свідчення свідків посипалися, суд залишив бізнесмена ще на два місяці в СІЗО, при цьому зменшив суму застави на сто п'ятдесят мільйонів гривень.

11 квітня Київський апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу захисників Ігоря Коломойського на ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 27.02.2024 щодо продовження строку тримання під вартою бізнесмена.

Сторона захисту пояснила, що протягом семи місяців, коли триває слідство, суд встиг опитати меншість свідків. Крім того, адвокати посилалися на стан здоров'я підзахисного та його хронічні захворювання. Такий стан бізнесмена підтвердив і лікар, який проводив огляд.

Але суддя знову став на бік обвинувачення і залишив Ігоря Коломойського під вартою.

22 квітня Шевченківський районний суд міста Києва задовольнив частково клопотання сторони обвинувачення про продовження строку тримання під вартою бізнесмена Ігоря Коломойського до 2 червня з альтернативною визначення застави у сумі 1 млрд 968 млн 200 тисяч гривень.