Суд розглядає клопотання сторони обвинувачення про продовження строку тримання під вартою Коломойського / фото УНІАН, Синиця Олександр

Шевченківський районний суд міста Києва задовольнив частково клопотання сторони обвинувачення про продовження строку тримання під вартою бізнесмена Ігоря Коломойського до 2 червня з альтернативною визначення застави у сумі 1 млрд 968 млн 200 тисяч гривень. 

Як передає кореспондент УНІАН, ухвалу суду оголосила слідчий суддя Оксана Голуб.

"Продовжити Коломойському Ігорю Валерійовичу... строк дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на 42 дні, тобто по 2 червня 2024 року включно", - повідомила суддя під час оголошення ухвали суду.

Також суд визначив заставу в розмірі 1 млрд 968 млн 200 тисяч гривень  і зобов'язав начальника Ізолятора тимчасового тримання СБУ забезпечити додержання прав Коломойського з метою отримання належної медичної допомоги, і зокрема, в частині проведення медичного обстеження згідно зі скаргами на стан здоров'я та забезпечення можливості відповідно лікування (згідно з встановленим діагнозом).

Прокурор Офісу генерального прокурора Сергій Дем'янчук, який представляє сторону обвинувачення, заявив, що в межах досудового розслідування необхідно й надалі проводити слідчі дії. 

Як зазначив Дем'янчук, строк дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Коломойського мав закінчитися 25 квітня. У цьому зв'язку, прокурор просив продовжити строк тримання під вартою відносно Коломойського в межах строку досудового розслідування до 2 червня 2024 року з альтернативою внесення застави у розмірі 2 млрд 300 млн гривень.

Водночас суд зменшив розмір суми застави до 1 млрд 968 млн 200 тисяч гривень.

Крім того, прокурор Дем'янчук зазначив, що продовжують існувати ризики, встановлені під час попередніх ухвал слідчих суддей. До цих ризиків прокурор відніс ризик переховування від органів досудового розслідування та суду, ризик знищення, схову та спотворення документів, ризик незаконного впливу на свідків та іншого підозрюваного.

Як сказав прокурор, для завершення досудового розслідування потрібно допитати свідків сторони захисту. Він сказав, що це понад 50 свідків. 

Своєю чергою, сторона захисту Коломойського назвала озвучену позицію прокурора необґрунтованою і що перераховані ризики не мають жодних підтверджень. 

Адвокат Олег Пушкар наголосив, що жодних ризиків не доведено. За його словами, багатомісячне тримання Коломойського під вартою "трохи виглядає тортурами", бо бізнесмену жодного разу не дозволили побачитися з дружиною і йому відмовляють у медичному обслуговуванні.

"Щодо суми застави - вона астрономічна. Але саме гірше за все, що взагалі незрозуміло, з чого вона взагалі випливає? Жодного документу, який би її обґрунтував, немає. Чому 2 млрд 300 млн... Жодного підтвердження, жодного розрахунку, жодної формули немає. І всі розуміють, що суму 2 млрд 300 млн ніхто не зможе внести", - наголосив Пушкар.

Захисник відзначив, що жодних підстав для продовження строку тримання під вартою немає.

Адвокат В'ячеслав Краглевич відзначив, що у кримінальному провадженні стосовно Коломойського відсутній склад злочину. 

Як підкреслив захисник, на волі Коломойський міг би максимально сприяти слідству у проведенні будь-яких слідчих дій. 

Краглевич наголосив, що з жовтня місяця немає можливості провести належну медичну перевірку стану здоров'я Коломойського, і зокрема після виявлення у нирках каменів, а також провести відповідне лікування. Також у Коломойського є хронічні захворювання шлункового тракту, і досі немає можливості провести належну перевірку. 

Адвокат Олександр Лисак наголосив, що потреба у подальшому проведенні слідчих дій і допиті понад 50 осіб не може бути підставою для утримання під вартою підзахисного Коломойського.

"Підстав для задоволення клопотання щодо продовження строку тримання під вартою немає, оскільки таке клопотання, на мою думку, є безпідставне і необґрунтоване, та не оформлене належним чином", - наголосив Лисак.

Своєю чергою бізнесмен Ігор Коломойський вважає, що справа проти нього сфальсифікована.

Трансляцію засідання вів ТСН:

Справа Коломойського - останні новини:

27 лютого відбулося судове засідання, де бізнесмену Ігорю Коломойському продовжували запобіжний захід. Адвокати переконували суд у невинуватості свого підзахисного і наводили як документальні підтвердження своїм словам, так і новими свідченнями функціонерів ПриватБанку та чиновників Нацбанку. Незважаючи на те, що свідчення свідків посипалися, суд залишив бізнесмена ще на два місяці в СІЗО, при цьому зменшив суму застави на сто п'ятдесят мільйонів гривень.

11 квітня Київський апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу захисників Ігоря Коломойського на ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 27.02.2024 щодо продовження строку тримання під вартою бізнесмена.

Сторона захисту пояснила, що протягом семи місяців, коли триває слідство, суд встиг опитати меншість свідків. Крім того, адвокати посилалися на стан здоров'я підзахисного та його хронічні захворювання. Такий стан бізнесмена підтвердив і лікар, який проводив огляд.

Але суддя знову став на бік обвинувачення і залишив Ігоря Коломойського під вартою.