Люди продовжують купатись у морі, незважаючи на небезпеку / фото ua.depositphotos.com

Після теракту на дамбі Каховської ГЕС, влаштованого окупантами 6 червня, в Одесі на узбережжі Чорного моря виявляють яйця гельмінтів та холероподібні вібріони, однак люди продовжують купатися. Про це на брифінгу у медіа-центрі "Україна-Одеса" заявив директор департаменту екології та природних ресурсів Одеської обласної військової адміністрації Павло Буланович.

Він зазначив, що у перші дні після теракту ситуація у Чорному морі біля Одещини розвивалася вкрай стрімко – прісні забруднені води з Дніпра опинилися в акваторії вже 8 червня. Приблизно за тиждень вони дісталися гирла Дунаю.

За словами посадовця, на сьогодні йдеться приблизно про 7 тис. кв. км забрудненої води в акваторії північно-західного регіону Чорного моря.

Відео дня

Буланович наголошує, що наразі занепокоєння викликає мікробіологічний стан морської води, оскільки у ній виявлено холероподібні вібріони, які викликають гострі кишкові захворювання. Також у районі Одеського порту, пляжу "Аркадія" та міста Чорноморськ виявлені яйця гельмінтів, зокрема, аскариди.

"Є занепокоєння щодо можливих кишкових захворювань, бо люди, незважаючи на застереження, все одно купаються в морі. Цим вони наражають на небезпеку себе, близьких, оточуючих. Звичайно, це може привести до певної ланцюгової реакції – до завищеного рівня захворюваності населення. Бо якщо захворіє одна людина, то хвороба передається іншим", - акцентує Буланович.

За його словами, яйця гельмінтів було знайдено не тільки у воді, а й на піску на березі.

Посадовець додав, що окрема проблема – цвітіння Чорного моря, яке зараз має зелений колір, це пов’язане з великою кількістю синьо-зелених водоростей. Вони дуже інтенсивно розмножуються  через потрапляння в море прісної води та високої температури навколишнього середовища.

"Сьогодні майже 1,5 тис. кв. км цвіте, що небезпечно, бо водорості токсичні та можуть викликати певні захворювання. Крім того, вони забирають кисень з води, що призводить до заморних явищ – відмиранню гідробіонтів, біоресурсів… Гине кормова база – риба, що відійде в інші райони моря, де є планктон", - уточнив керівник департаменту.

Він наголосив, що у короткостроковій перспективі бачить погіршення стану води у Чорному морі – у зв’язку з цвітінням, відмиранням цих водоростей, зменшенням кисню у воді тощо. Тобто, це літо в плані курортного сезону – дуже небезпечне.  

В той же час посадовець додав, що з 14 червня припинено скид у море стічних вод, які "переробляє" водоканал, їх "скеровано" до Хаджибейського лиману, що значно покращило біохімічний стан морської води – тобто, вдалося уникнути додаткового опріснення моря.

Також Буланович розповів про біохімічний стан морської води, який, за його даними, вирівнюється. На сьогодні є перевищення вдвічі по завислих речовинах (сміттю) на пляжі "Ланжерон". Також підвищилась солоність приблизно до 12 проміле – до мінімального допустимого показника.

"Але цей показник нестабільний, бо ще є потрапляння прісної води. Думаю, десь через тиждень солоність стане більш стійкою та буде триматися в межах сезонного рівня", - припустив Буланович.  

Наслідки підриву Каховської ГЕС для Чорного моря

У ніч на 6 червня російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС, що призвело до масштабної техногенної катастрофи. Штучна повінь затопила (підтопила) десятки населених пунктів – на правому та лівому берегах Дніпра. Загинули люди. "Велика" вода буквально зірвала тисячі тонн ґрунту разом з живими істотами та рослинами, розмила АЗС, хімічні склади, скотомогильники, вигрібні ями. Все це потрапило до акваторії Чорного моря. Екологи заявили, що для відновлення морського середовища знадобляться роки.

Вас також можуть зацікавити новини: