Прихильники незалежності виграли б референдум / фото УНІАН

Якби референдум щодо проголошення державної незалежності України відбувався сьогодні, то його виграли б прихильники незалежності.

Читайте такожБільше третини українців вважають СРСР тоталітарнім режимом - опитування

Як передає кореспондент УНІАН, про це свідчать результати представленого під час прес-конференції загальнонаціонального дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

Відео дня

"Якби референдум щодо проголошення державної незалежності України відбувався сьогодні, то він був би, безумовно, виграний прихильниками незалежності. Так, голоси на ньому розподілилися б 84,4% - "за" і 15,6% - "проти", - йдеться у результатах дослідження.

Зазначається, що якщо аналізувати також респондентів, які вагаються з відповіддю, або не пішли б на референдум, то "проти" виступили б менше 13% громадян, а майже 68% проголосували б за незалежність.

Результати опитування залежно від регіону і партіям

Водночас, незважаючи на таку абсолютну підтримку рішення про незалежність, простежуються суттєві регіональні, вікові та партійні відмінності, зауважують автори дослідження.

Так, в західному регіоні противників рішення про незалежність менше 1%, а на сході - майже 30%.

Також, чим молодші респонденти, тим більше серед них підтримують незалежніст країни.

Серед прихильників політичних партій найвищий рівень підтримки незалежності у "Європейської солідарності" - понад 90%, а найменший - в "Опозиційної платформи - За життя".

Як проводилося опитування

Загальнонаціональне дослідження проведено Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 14 по 19 серпня в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Опитано 2018 респондентів віком від 18 років методом інтерв’ю "обличчям до обличчя" за місцем проживання респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

День Незалежності України

  • У понеділок, 24 серпня, українці відзначатимуть 29-я річницю незалежності.
  • В цьому році в День Незалежності в Києві та інших населених пунктах відбудуться урочистості за участю представників органів державної влади, місцевого самоврядування, учасників ООС / АТО і громадськості.
  • Передбачені також тематичні культурно-мистецькі, медійні, виставкові та інші заходи.