Дмитро Кулеба / REUTERS

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликає світову спільноту об’єднати зусилля з метою підвищення безпеки кіберпростору у світлі викликів пандемії COVID-19.

Як повідомили УНІАН у прес-службі МЗС, про це Кулеба заявив, виступаючи на міністерській відеоконференції з безпеки цифрового середовища «Урівняти доступ до цифрових технологій: цифрова протидія COVID-19», організованій Естонією та Сінгапуром.

Він навів приклад цифрової відповіді МЗС України на кризу COVID-19 - онлайн-карту подорожей під час пандемії.

Відео дня

«Користувачі отримують своєчасну інформацію про транзит і допуск іноземців у країни світу. Це людиноцентрична та комплексна цифрова відповідь нашого міністерства на кризу COVID-19», - заявив він.

Читайте такожУкраїнський бізнесмен створює мережу закладів нового формату

Міністр поінформував, що Україна нині впроваджує масштабну цифровізацію. Зокрема, надання електронних сервісів завдяки обміну даними між державними реєстрами. У цьому контексті він відзначив впровадження в Україні естонської платформи обміну даними X-road у співпраці з Академією електронного управління Естонії, естонською ІТ-компанією Cybernetica та національними партнерами.

Водночас, Кулеба звернув увагу на цифрові загрози, що зростають у світі внаслідок пандемії, та необхідність підвищити безпеку кіберпростору.

«Україна та ряд інших країн Європи та світу вже стикалися із ворожою поведінкою Російської Федерації у кіберпросторі. Відчувши на собі випробування інструментів гібридної агресії, Україна якнайкраще усвідомлює, наскільки цінною є безпека кіберпростору», - зазначив він.

Також міністр нагадав про кібератаки, які з 2014 року були спрямовані проти цілих мереж інфраструктури, від окремих сторінок до інтернет-провайдерів.

Глава МЗС зауважив, що нині країни все частіше повідомляють про крадіжки даних, онлайн-шахрайство, кіберзагрози критичній інфраструктурі, включно із закладами охорони здоров’я, зростання обсягів дезінформації.

За його словами, зловмисники вже адаптуються до нових обставин пандемії. Зокрема, здійснюють напади на тих, хто невтомно бореться з поширенням вірусу та рятує людські життя.

«Відповідь очевидна: ми мусимо дотримуватися наявних правил поведінки у кіберпросторі, до якого у повній мірі має застосовуватися міжнародне право, і притягати до відповідальності тих, хто порушує ці правила. Нині слушний момент, аби про це заявити. Саме тому широкий консенсус міжнародної спільноти та підтримка Глобальної декларації про цифрову протидію COVID-19 настільки важливі», - наголосив міністр.

Він заявив, що Україна підтримує Глобальну декларацію про цифрову протидію COVID-19, яку ініціювали Естонія та Сінгапур, і закликає світ об’єднати зусилля для підвищення безпеки кіберпростору у світлі викликів пандемії.

Як повідомляв раніше УНІАН, Кабінет міністрів підтримав постанову, яка наділяє Міністерство цифрової трансформації правом формувати державну політику у сферах цифрових інновацій та електронного документообігу.