Новонародженим даруватимуть сертифікат на придбання книг / фото pixabay.com

З 1 січня 2023 року новонароджені українці разом зі свідоцтвом про народження можуть отримувати сертифікат на придбання книг державною мовою. Також аналогічні сертифікати від держави пропонують дарувати українцям, що досягли 14-річного віку, при отриманні паспорта громадянина України. Про це, як зазначає сайт партії "За майбутнє", ідеться в законопроекті "Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження" (№ 6287), зареєстрованому у Верховній Раді України.

Читайте також"Пакунок малюка" 2021: якою буде одноразова допомога при народженні дитини та хто її отримаєЯк розповіла одна зі співавторів законопроекту, народна депутатка (група "Партія "За майбутнє"), заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Ірина Констанкевич, нині Україна перебуває в унікальному історичному періоді, коли в суспільстві українські мова, культура, історія стали модними та престижними. Це створює міцне підґрунтя та можливості для подальшого потужного розвитку культури, але за умови її підтримки державою.

"Статистика щодо книг, які друкуються українською, на жаль, невтішна. Держава, якщо вона дбає про своє майбутнє, має інвестувати в культуру. У тому числі через освітні, культурні послуги. Інвестувати в книгу. Люди, які прочитають книгу, створять нові знання. І цей процес триватиме далі й далі. Саме з такої логіки ми виходили", — розповілаКонстанкевич.

Відео дня

Сума сертифіката становитиме 0,3 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Тобто, якби сертифікати держава дарувала вже сьогодні, на кожен із них можна було б придбати українських книжок на 713 гривень, зазначає сайт "За майбутнє". Законопроект, підготовлений групою депутатів, що представляють різні політичні сили парламенту, передбачає також надання державою субсидій книгарням, що розповсюджуватимуть книги українською мовою, мовами корінних народів України та ЄС.

Як нагадала Ірина Констанкевич, 4 грудня також набувають чинності зміни до Закону "Про культуру" щодо загальних засад надання населенню культурних послуг. Закон передбачає гарантування мешканцям громад базового набору таких послуг.