Активіста Олексія Кучапіна 21 липня знайшли мертвим / фото: Olexii Kuchapin / Facebook

Смерть волонтера Олексія Кучапіна поліція розслідуватиме як умисне вбивство, повідомив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

За словами Геращенка, результати судово-медичної експертизи, огляду тіла і місця події дозволили слідству встановити причину смерті. Провадження зареєстровано за ст. 115 Кримінального кодексу (умисне вбивство). Про це він розказав ZN.UA.

"Про причини смерті сказав розтин. І огляд тіла. І огляд місця події", - зазначив заступник міністра.

Відео дня

Геращенко уточнив, що розтин було завершено об 11:30 у четвер, 23 липня. Він також підкреслив, що вдова покійного може забрати його тіло в Бюро судмедекспертизи.

За словами заступника голови МВС, через годину після завершення розтину слідчий Рустам Бондар зателефонував дружині Кучапіна і сказав їй прийти з документами до іншого члена слідчої групи – слідчого Вероніки Поліщук. О 14:15 дружина прийшла до слідчого Поліщук, і та віддала їй паспорт, ідентифікаційний код та посвідчення Кучапіна, видане "Домом молитви Києва".

Співробітниця поліції пояснила, що із цими та своїми документами слід йти у морг за довідкою про причини смерті, а потім – в прокуратуру за дозволом на видачу і поховання тіла.

Видання зазначає, що у поліції запевнили, що більше ніяких скарг і заяв з боку дружини Кучапіна не було.

Сьогодні, 24 липня, у Деснянському управлінні поліції Києва ТСН.ua сказали, що кваліфікація "природна смерть" не змінювалась.

"Кваліфікація не змінювалась, це все, що ми можемо наразі сказати", - сказали нам у поліції.

У той же час у "Домі милосердя Київ", керівником якого був Кучапін, заявили, що "поліція спрацювала професійно, оперативно, в рамках прийнятих процедур, і ми дуже вдячні за співробітництво. Жодних претензій до дій органів влади немає".

У "Домі милосердя" окремо зауважили, що номер картки дружини Олексія Олени, який розповсюджується соціальними мережами, на даний момент не дійсний.

Також там розповіли, що прощальна церемонія з Олексієм Кучапіним відбудеться 25 липня у церкві Св.Катерини о 10.00. За адресою: вул.Лютеранська 22.

Читайте такожВідомого волонтера знайшли мертвим в орендованій квартирі у Києві

Як повідомляв УНІАН, про зникнення 39-річного чоловіка 19 липня повідомила його дружина. Жінка розповіла, що її чоловік 16 липня поїхав автівкою до міста Дніпра і з того часу на зв'язок не виходив.

В рамках розслідування кримінального провадження, відкритого за ч. 1 ст. 115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України, поліцейські розпочали першочергові слідчі дії та оперативно-розшукові заходи для встановлення місцезнаходження зниклого. 21 липня його тіло в орендованій квартирі в Дніпровському районі столиці виявили поліцейські, які прибули на виклик.

На місці події правоохоронці провели першочергові слідчі: оглянули помешкання, тіло чоловіка, поспілкувалися зі свідками. Встановлено, що цю квартиру померлий орендував 15 липня. Власник попередив, що днями прийде майстер, аби встановити кондиціонер. Однак потім орендар на зв'язок не виходив та двері не відчиняв. Після цього власник намагався потрапити в квартиру, однак з внутрішнього боку дверей були вставлені ключі.

Судово-медичний експерт оглянув тіло померлого та зовнішніх ознак насильницької смерті не виявив. Під час огляду квартири правоохоронці, окрім документів та особистих речей померлого, вилучили 11 пігулок білого кольору, а на столі виявили записку. Всі речові докази направлені на проведення відповідних експертиз, серед яких почеркознавча та психологічна.

Оглянувши квартиру, поліцейські встановили, що обстановка всередині не була порушена, двері без пошкоджень. До того ж власник перевірив своє майно та повідомив, що з квартири нічого не зникло.

Також завдяки проведеним заходам правоохоронці відшукали свідка, з яким спілкувався загиблий перед смертю. Свідок надав важливі покази для слідства, додали у відділі комунікації.

Для встановлення остаточної причини смерті чоловіка призначено ряд необхідних експертиз.