З "Батьківщини-матері" приберуть герб СРСР / фото УНІАН (Інна Соколовська)

Група компаній "Метінвест" безкоштовно виготовить та передасть державі сталь для нового герба-тризуба на щиті монумента "Батьківщина-мати", який найближчим часом замінить герб радянського союзу.

Проект реалізує Міністерство культури та інформаційної політики України разом з партнерами та фінансовими донорами, в продовження процесу декомунізації і дерусифікації в Україні. Монтаж мають завершити до 24 серпня, повідомили в прес-службі компанії.

Розробив проект Український інститут сталевих конструкцій імені В. М. Шимановського. Український тризуб на щиті являє собою ідентичну старому гербу об’ємну конструкцію. Тризуб виготовлять із двох типів металу: нержавіючої сталі "Метінвесту" завтовшки 1,7 мм та сталі закордонного виробництва завтовшки 1,5 мм.

Для створення проекту і ремонтних робіт по тризубу група "Метінвест" акумулювала значні ресурси та залучила спеціалістів з декількох підприємств компанії в Україні. Безпосередньо прокат сталі для оновленого символу виконали працівники "Запоріжсталі", спеціально на замовлення Міністерства культури.

"Ми вважаємо, що один із найголовніших символів незламності українського народу має прикрашати тризуб з високоякісної української сталі – як символ ідентичності українців, яким ми пишаємося. Спеціально для цього проекту ми відновили марку сталі, з якої в 1981 році було створено весь монумент, а його було створено зі сталі "Запоріжсталі", – сказав генеральний директор "Метінвесту" Юрій Риженков. 

Нагадаємо, група "Метінвест" Ріната Ахметова – одна з найбільших і найдосвідченіших компаній з виготовлення сталі в Україні, виробник продукції для сталевого будівництва, знаний у всьому світі. Серед відомих об’єктів зі сталі компанії – Дарницький міст, Нове безпечне укриття Чорнобильської АЄС, НСК "Олімпійський", лондонський хмарочос Shard, міст Святого Георгія у Генуї та ще сотні реалізованих проектів в Україні та світі. 

Як відомо, у додатку "Дія" було проведено опитування щодо долі герба СРСР на щиті монумента "Батьківщина-мати". У ньому взяли участь майже 800 тисяч українців. Найбільше – 85% – респондентів проголосували за заміну герба СРСР на тризуб. Опитування щодо заміни символу на монументі "Батьківщина-мати" стало одним з наймасовіших.