Міністерство інфраструктури починає реконструкцію прикордонних пунктів пропуску / фото УНІАН, Євгеній Кравс

Міністерству інфраструктури України надано повноваження щодо будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних пунктів пропуску через державний кордон.

Таке рішення ухвалив уряд України, повідомило Міністерство інфраструктури.

Реконструкція охопить міжнародні автомобільні пункти пропуску, в тому числі найбільш навантажені "Ягодин — Дорогуськ", "Ужгород — Вишнє-Нємецьке" та "Чоп — Захонь". Масштабна реконструкція стане частиною програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво".

Відео дня

"Наш флагманський проєкт: модернізація та розбудова МАПП "Ягодин — Дорогуськ". Через нього здійснюється 40% усіх автомобільних вантажних перевезень в Україні. Нагадаю, що модернізація пунктів пропуску, підвищення їх пропускної спроможності — частина зобов’язань України у рамках домовленостей з нашими західними сусідами, зокрема, Польщею", – прокоментував міністр інфраструктури Олександр Кубраков. 

Наразі з 74 автомобільних пунктів пропуску 33 залишаються необлаштованими і недобудованими. Ще близько 20 пунктів пропуску зведені за радянських часів і потребують суттєвої реконструкції.

Попри міжнародні домовленості, з 2012 року фінансування будівництва і реконструкції пунктів пропуску практично не здійснювалось. 

За останні роки коштом державного фінансування введено в експлуатацію один об’єкт митної інфраструктури, близько 10 частково відремонтовано, 2 перебувають у стадії незавершеного будівництва, ще 4 потребують завершення реконструкції, інформує відомство.

Як повідомляв координатор програми "Велике будівництво", заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко, на кордоні України з Молдовою будують новий Ямпільський міст.