У військовозобов'язаних українців можуть вимагати надати військовий квиток / фото міськвиконкому Южноукраїнська

Адвокат Роман Сімутін розповів, як реагувати на вимоги надати військовий квиток. У своєму YouTube-каналі правник змоделював ситуацію, за якої військовозобов'язаного українця у будь-якому місці зупиняють представники ТЦК і просять надати військовий квиток, обґрунтувавши це тим, що під час воєнного стану кожен повинен мати при собі військово-облікові документи.

"А якщо відмовитеся – тоді вас затримають і притягнуть до адміністративної відповідальності за ст. 210 КУпАП", - каже Сімутін.

Представники військкоматів у таких випадках посилаються на статтю 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" й постанову КМУ №1456 від 29.12.21 р або ж і на наказ начальника ВЦА носити із собою військово-облікові документи для перевірки.

Відео дня

Адвокат зазначив, що дійсно, статтею 8 згаданого закону начальникам військово-цивільних адміністрацій дозволено встановлювати обмеження певних конституційних прав та свобод, зокрема частиною 7 надано право на перевірку документів, авто, вантажів і т. п. у визначеному урядом порядку.

"А куди ж цей порядок відсилає? До пункту 7 постанови №1456, де уповноважена особа має право вимагати документи, що посвідчують особу чи спеціальний статус особи. І не просто так, а лише за наявності 7 підстав, наприклад, якщо ви вчинили правопорушення і т. п.", - каже Сімутін.

До документів, що посвідчують особу та громадянство, належить паспорт, в тому рахунку закордонний. А документи, що посвідчують особу та її спеціальний статус – це посвідчення водія та посвідка мігранта.

"Військовий квиток у цьому переліку відсутній", - наголосив правник.

Тож, за його словами, закон, постанова та накази ВЦА, на які посилається ТЦК, не мають відношення до перевірки військово-облікових документів. А отже, погрози про притягнення за ст. 210 КУпАП та затримання можна розглядати в судовому порядку.

Чи є обмеження для військовозобов'язаних в Україні без військового квитка?

Раніше адвокат Никифорчук прокоментував повідомлення своїх підписників про те, що в Україні без військового квитка не можна працевлаштуватися чи полікуватися.

Адвокат Кравець називає дискримінацією відмову у прийнятті на роботу через відсутність військового квитка. 

Правник Межирицький наголосив, що вас не мають права звільнити з роботи, якщо у вас немає військового квитка.

Вас також можуть зацікавити новини: