Як проходитиме мобілізація у травні 2023 року в Україні? / фото УНІАН

Адвокат Тарас Никифорчук розповів про те, чого українцям варто чекати від мобілізації в травні 2023. У своєму YouTube-каналі він зазначив, що він ознайомлений з тим, кого саме хочуть насамперед призивати, які категорії людей.

"Насамперед, зрозуміло, придатних за станом здоров'я і тих людей, у яких є військовий досвід. Також будуть призивати тих людей, які придатні за станом здоров'я від 28 до 60 років відповідно. Також обмежено придатних віком від 28 до 60 років. Зрозуміло, що не на передову, але в частини постачання, швидше за все, їх призвуть", - говорить адвокат.

Також можуть призвати осіб з інвалідністю і тих людей, які мають відстрочку за сімейними обставинами. Але, уточнив Никифорчук, тут є одне дуже велике "але" - тільки за їхнім бажанням.

Відео дня

"Тобто якщо ви не хочете то ви, звісно, можете не йти. А якщо хочете, то призвати вас можуть, правда, тільки за місцем вашого проживання", - наголосив він.

Також в Україні не призивають людей віком від 18 до 27 років. Але і тут є певні винятки, зазначив адвокат. Їх теж мобілізуватимуть, але на добровільній основі.

"Як ви бачите, мобілізація у нас, напевно, стосуватиметься практично всіх, але є ті категорії, які можуть все-таки проходити і служити добровільно. Їх не будуть мобілізувати без їхнього на те бажання", - підсумував Никифорчук.

Мобілізація в Україні 2023

Нещодавно Верховна Рада України вкотре продовжила мобілізацію та воєнний стан, тому масова роздача повісток українців продовжиться.

У квітні 2023 року парламент ухвалив постанову, згідно з якою в Україні розширили повноваження ТЦК. Тепер вручити повістку українцям можуть в будь-якій області, незалежно від місця їхнього перебування на військовому обліку. 

За ігнорування повістки в період воєнного часу в Україні передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. УНІАН пояснював, в яких випадках випишуть штраф за неявку до військкомату, а коли справа може набрати більш серйозних обертів.

Вас також можуть зацікавити новини: