На українсько-угорському кордоні утворилася черга з мікроавтобусів / фото m-studio.net.ua

На українсько-угорському кордоні на КПП «Тиса» утворилася черга з десятків мікроавтобусів, які не можуть перетнути український кордон.

Читайте такожСловаччина і Молдова з 1 червня відновлюють роботу шести пунктів пропуску на кордоні з Україною

Як пише m-studio.net.ua, люди 35 годин не можуть потрапити в Україну, по той бік кордону вже черга з понад 300 мікроавтобусів, які продовжують прибувати.

Відео дня

“Водії обурені - не пропускають передачі, які раніше перевозили, а тут без попередження заборонили”, - йдеться у повідомленні.

У Державній митній службі України заявили, що в зоні митного посту "Тиса" перебуває близько 25 мікроавтобусів.

“Станом на 15:00 30 травня  в зоні митного контролю пункту пропуску "Чоп-Захонь" митного посту "Тиса" перебувало близько 25 мікроавтобусів. У кожному з них знаходилось від 3 до 9 пасажирів”, - йдеться у повідомленні.

фото m-studio.net.ua

Митники зазначають, що працюють із дотриманням вимог чинного законодавства і не здійснюють жодних додаткових перевірок чи операцій, окрім визначених законом.

“Пасажири, які дотримались вимог до переміщення товарів через митний кордон України безперешкодно його перетнули. Водії мікроавтобусів, які наразі перебувають на митному посту, окрім особистих речей громадян, переміщують посилки на замовлення. Деякі з них відмовляються письмово декларувати переміщувані товари та подавати документи до митного контролю. Складено кілька карток відмов. Це унеможливлює перетин кордону на законних підставах”, - повідомляють у ДМС.

Митники додають, що проблемою є відсутність необхідних документів для переміщення посилок у громадян. “Так, наприклад,  відсутні переліки товарів, що переміщуються в посилках та відповідні митні декларації CN23. В окремих водіїв є договори, укладені із поштовими операторами, проте наявні перевищення обмежень щодо переміщення продуктів харчування чи вартості товарів понад норми (визначені в ч. 1 ст. 374 МКУ)”, - йдеться у повідомленні прес-служби.

У ДМС зазначають, що усім "перевізникам" було запропоновано задекларувати товари згідно з вимогами Митного Кодексу, а обмежені до переміщення товари - здати на склад митного органу. І додають, що “забезпечити повернення транспортних засобів неможливо через карантинні обмеження щодо в'їзду на територію Угорщини українців”. 

“Поки що жоден із водіїв не погодився на законні умови перетину кордону. На жаль, перебування їх на митному посту ускладнює перетин кордону іншим категоріям громадян. Митниця, зі свого боку, підсилила зміни на Тисі додатковими працівниками, щоб мінімізувати незручності іншим громадянам”, - зазначили митники.

Також прес-служба повідомила, що мобільні групи із числа співробітників Нацполіції та СБУ перебувають за межами пункту пропуску.

фото m-studio.net.ua
фото m-studio.net.ua

Як повідомляв УНІАН, згідно з рішенням уряду, з 29 травня додатково поновлено роботу 66 пунктів пропуску різної категорії сполучення на державному кордоні з українського боку. Водночас, пункти пропуску, які розміщені на кордоні з суміжними країнами, можуть повноцінно функціонувати лише за умови відновлення пропуску з обидвох сторін кордону.