30 квітня виконувач обов’язків керівника Національного інституту раку Олександр Яцина подав до Прокуратури м. Києва документи про відкриття трьох кримінальних проваджень. 

Перші результати внутрішнього аудиту, який очільник НІР ініціював з приходом на посаду, виявили порушення та фальсифікації в інституті. Зокрема, було виявлено факт підробки тендерної документації на понад 20 мільйонів гривень; дії в інтересах одного постачальника та приховування фактів про укладання договорів; а також укладання юридично та економічно невигідних угод.

“Головне завдання, яке поставив переді мною Міністр охорони здоров’я, — ліквідувати корупційні схеми в Національному інституті раку, відстояти репутаційну довіру та зробити його авторитетним лікувальним центром Східної Європи. Ніхто не може красти в онкохворих і наживатися на їхньому горі. Українські пацієнти мають отримувати всю безкоштовну допомогу, гарантовану державою”, - зазначив Олександр Яцина.

Відео дня

Аудит ще триває, про додаткові його результати та про перебіг слідства в НІР будуть інформувати додатково.

Нагадаємо, Олександр Яцина призначений на посаду в.о. керівника Національного інституту раку два тижні тому. Через три дні йому почали надходити погрози та були спроби чинити тиск — прийняти рішення, які суперечать інтересам розвитку інституту. 

Контракт з попередньою очільницею НІР Оленою Колесник закінчився, раніше її було відсторонено через медійні корупційні скандали.