Пам'ятник Катерині II / фото Думська

Головний редактор Одеського видання "Думська" Олег Константинов висловився про проблему існування в місті одного із символів імперської експансії Росії – пам'ятника Катерині II.

За його словами, щойно йдеться про необхідність демонтажу встановленого відносно недавно в Одесі пам'ятника Катерині II, багато хто починає бурхливо обурюватися. А аргументують це тим, що "не можна переписувати історію", "вона (Катерина ІІ, - УНІАН.) заснувала Одесу", мовляв, площа з пам'ятниками красива і так, "не чіпайте її".

"Не сперечаюся, після реставрації 2007-го площа дійсно покращала і справді може вважатися найкрасивішою не тільки в нашому місті, а й на всьому півдні України. Але... це не скасовує того факту, що її домінантою стала фігура не просто якоїсь там імператриці, а мабуть, одного з найбільш одіозних правителів, під скіпетром яких не пощастило перебувати нашій країні за всю її багатовікову історію", - зазначив Константинов.

Відео дня

Журналіст нагадав, що Катерина II знищила залишки української автономії, тобто, по суті, державності. Крім того, вона зробила все для асиміляції української еліти.

"І нарешті саме при ній український народ (і не він один) був на багато десятиліть загнаний у справжнісіньке рабство, позбавлений практично всіх громадянських і людських прав. Такі мерзенні явища, як дворові гареми з кріпаків, масові вбивства підневільних селян, обмін людей на хортів, цуценят і коней, цілі біржі холопів — це все вона, її "золотий вік", - наголосив головний редактор "Думської".

Також він відповів на аргумент деяких місцевих жителів на кшталт "Це наша історія". "Але ж і Адольф Гітлер... теж наша історія. А кат-рекордсмен Одеського облуправління НКВС Лев Лельоткін - не історія хіба?"- написав Константинов.

Він упевнений, що пам'ятники державним, військовим і політичним (а часто і культурним) діячам — це не про історію, це завжди про політику. Журналіст нагадав, що бронзових "катерин" почали встановлювати на півдні тодішньої імперії наприкінці XIX - початку XX століть. Особливої художньої цінності вони не представляли, і в підсумку всіх благополучно знесли "червоні".

"А відновлювати пам'ятники стали в 2007-2009 роках, що дивним чином збіглося з різкою активізацією роботи російських спецслужб проти України. Тоді ж в нашій країні розплодилися численні проросійські партії (наприклад, Одеська "Родина") і ЗМІ ... історія, говорите? Ну-ну..." - продовжив журналіст.

Він додав, що заміні пам'ятника має передувати широке громадське обговорення та архітектурно-мистецький конкурс.

"Що стосується противників демонтажу, то вони, впевнений, через пару років після нього благополучно забудуть, що на Катерининській колись височіла ця огрядна тітка. Як забули про пам'ятник потьомкінцям", - підсумував Константинов.

Як раніше повідомляв УНІАН, в Одесі запропонували замість пам'ятника російській імператриці Катерині II встановити монумент американському порноакторові Біллі Херрінгтону, який знімався в гей-фільмах. Станом на вівторок, 12 липня, набрала понад 25 тисяч підписів.

Зеленський відповів на петицію про знесення пам'ятника Катерині II в Одесі. Він направив це питання на розгляд місцевих депутатів, тому що пам'ятник встановлено за рішенням Одеської міської ради.

Вас також можуть зацікавити новини: