Яке покарання загрожує за ігнорування повістки? / фото УП

Адвокат Андрій Новак в ефірі "Сніданку з 1+1" пояснив, яке покарання загрожує військовозобов'язаному, що взяв повістку, розписався про її отримання, але не з'явився до військкомату. 

Якщо йдеться про першу або другу неявку за повісткою, це може бути адміністративна відповідальність. Але правники досі не мають однозначної відповіді, за якою статтею людина буде притягнута до адмінвідповідальності - чи то за статтею про порушення правил ведення військового обліку, чи за статтею про порушення законодавства про оборону та мобілізацію.

Так, за однією статтею передбачено штраф від 510 до 1,7 тис. грн, за іншою - від 3,4 тис. до 5,1 тис. грн.

Відео дня

Які штрафи "світять" за неявку за повісткою

Яке покарання загрожує, якщо отримати повістку й не прийти до військкомату: відповідь адвоката

Якщо людину двічі притягнули до адміністративної відповідальності за неявку за повісткою, то третя неявка вже буде тягнути на "кримінал" за ухилення від мобілізації.

Що може бути за неявку у військкомат після медкомісії - кримінальна відповідальність

Якщо проігнорувати повістку-призов до ЗСУ та мобілізаційне розпорядження, людині загрожує серйозне покарання, загрожує кримінальна відповідальність. Відповідно до ст. 336 Кримінального кодексу України, ухилення від призову на службу у період воєнного часу карається позбавленням волі від трьох до п'яти років.

Вас також можуть зацікавити новини: